Maak jij ook goede voornemens voor het nieuwe jaar? Of heb je daar – na de champagne en de oliebollen – direct je buik van vol, omdat ze toch niet uitkomen? Blijf optimistisch. Voornemens hoeven niet zo zwaar op de maag te liggen.
Waarom stel je zo’n mooi lijstje met voornemens op? Probeer jij je uiterste best te doen omdat vrienden, familieleden of collega’s je dat influisteren? En ga je dan halfslachtig te werk, omdat je plannen al bij voorbaat gedoemd zijn te mislukken?
de verkeerde redenen…
Check onderstaand lijstje maar eens. Herken je je eigen motieven?
Ik heb goede voornemens, omdat:
- mijn vriend(in) het zich ook voorneemt
- mijn collega’s vinden dat ik het moet doen
- ik het me de afgelopen jaren elke keer opnieuw voorgenomen heb
- het nog nooit eerder gelukt is
- ik het eigenlijk niet écht wil (ook al zeg ik van wel)
- het Nieuwjaar is
De verkeerde motivatie levert alleen teleurstelling op. Dat voorspel ik je. Verandering vraagt om volharding. Als je alleen probeert, frustreer je jezelf.
hoe dan wel?
Begin met het woord ‘voornemen’ niet meer te gebruiken. Als je je iets voorneemt, DOE je nog niks. Het blijft bij een intentie. En koppel het ook niet meer aan de tijd van het jaar, zoals december of Nieuwjaar. Als je iets écht wilt, kun je er altijd mee starten. Nu bijvoorbeeld.
stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen!
Wil je iets écht bereiken, doen, meemaken of uitvoeren? Ga dan NU aan de slag. Niet straks of later. Niet morgen of als het beter uitkomt. Nee: NU. Start direct met de volgende stappen.
stap 1
Kies één (1!) doel dat je wilt bereiken en omschrijf dat in maximaal 5 woorden.
stap 2
Stel je voor dat je jouw persoonlijke doel in de toekomst bereikt. Hoe geweldig is dat?
Geef nu antwoord in de tegenwoordige tijd:
- Je hebt je doel bereikt: hoe voel je je?
- Je hebt je doel bereikt: hoe merken anderen dat aan jou (man, vrouw, kind, ouders, goede vrienden)?
stap 3
Wie vertel jij (straks) over je persoonlijke doel? Schrijf maximaal 2 namen op van mensen die belangrijk voor je zijn en die je op de hoogte brengt van je persoonlijke doel.
stap 4
Wat heb je nodig om je persoonlijke doel te bereiken? In plaats van één grote stap zet je kleine stapjes. Splits de route naar je doel op in minimaal 10 kleine stappen. Schrijf elke stap uitvoerig op.
stap 5
Koppel een beloning voor jezelf aan elke stap die je dichter bij je doel brengt. Bij voorkeur een beloning waaraan je echt plezier beleeft.
in 2019 écht anders: nú aan de slag!
Nu ga je aan de slag. Kom je er even niet uit? Geen probleem. Praat erover met de 2 mensen die belangrijk voor je zijn en die je ingelicht hebt over je doelstelling. Of vraag een goede coach om hulp.
Wat je ook doet om je doel te bereiken, er is geen betere dag dan vandaag om te beginnen.
Reacties