Sinds lange tijd weer eens een boek gelezen: ‘Amerikanen lopen niet’ van Arjen van Veelen. Goede feitelijke beschrijvingen. Voor de meeste Nederlanders vast en zeker een eyeopener over hoe het écht is om in Amerika te leven.
Alleen kwam ik maar nét over de helft… het blijven losse stukjes zonder één geheel te vormen. Jammer van zoveel waardevolle informatie.
geen lijn in het boek
‘k Ben iets over de helft opgehouden. Er zat voor mij geen lijn in in het verhaal van het boek. Ergens niet helemaal onlogisch als je weet dat het boek gebaseerd is op de columns van de schrijver voor de Correspondent. In zijn dankwoord schrijft hij dat hij de columns ‘Klein Amerika’ geschreven heeft tussen 2014 en 2016.
insiders story van Amerika
Uiteraard is het interessant om zijn ‘insiders story’ als inwoner van St. Louis te lezen tijdens de rellen in Ferguson (een voorstad van St. Louis). Deze rellen ontstonden na het neerschieten van een zwarte Amerikaan door een politieagent.
Maar nog veel interessanter is zijn weergave van de ‘kleine feiten’ die het leven in Amerika zo typeren. Mijn hele leven kom ik al regelmatig in Amerika en ik herken veel van zijn beschrijvingen. Maar hoewel het voor mij wellicht herkenbaar is, zal het voor de meeste Nederlanders een openbaring zijn hoe het écht is om te leven als Amerikaan. En dan al helemaal als zwarte Amerikaan.
rassenscheiding
De situaties die Arjen schetst over de scheiding van mensenrassen zijn treffend en schrijnend tegelijk. Beelden, situaties, gewoonten en aannames van mensen die ons (Nederlanders) zeer ongelofelijk voorkomen, maar daar nog steeds bestaan en zeer ‘gewoon’ zijn. Het maakt ook duidelijk dat 8 jaar Obama nog maar amper de oppervlakte van rassenscheiding heeft aangeraakt. De situatie voor mensen van verschillende achtergronden is in Nederland nog lang niet ‘oké’, maar zoals men hier in Amerika mee omgaat… zo was het ooit in Nederland.
De achtergronden en het ‘waarom’ zit in de geschiedenis van het land en de bevolking. En dat werkt schrijver Arjen van Veelen, met veel onderbouwing en referenties, goed uit.
conclusie
Niet chronologisch, niet qua onderzoek, niet in onderwerpen. Het boek is een verzameling van feiten en gebeurtenissen die een uitstekend beeld geven van het huidige Amerika met verklaringen hoe het zo gekomen is. Voor mij is het té onlogisch bij elkaar geraapt. Maar dat kan, uiteraard, ook aan mij liggen…
Eerder schreef ik een korte samenvatting over mijn recensie op diverse sociale media. Dit zijn de reacties op Facebook:
Reacties