Verandering is moeilijk. Iedereen weet dat. En toch hebben we goede voornemens voor het nieuwe jaar en duiken we op 2 januari de sportschool in. En we hopen dat we het met voldoende wilskracht dit jaar wél vol gaan houden. Maar het werkt (vaak) niet…
Wat als wilskracht niet het antwoord is op het slagen van goede voornemens? Wat als ‘niet te hard je best doen’ de snelste weg naar succes is?
zelfbeheersing en lange termijn doelen
Verleidingen weerstaan omdat je een doel in de toekomst hebt; dát vraagt een goede zelfbeheersing.
De directe gevolgen van een goede zelfbeheersing zijn makkelijk waar te nemen: je bestelt een salade als lunch in plaats van friet. Maar lange termijn doelen worden gewoon aangenomen: als je dat vette eten maar vaak genoeg laat staan, dan zul je op termijn afvallen.
wanneer is zelfbeheersing succesvol?
Zelfbeheersing helpt alleen maar als je ook doorzet. Je lange termijn doelen ga je alleen maar behalen als je sterk genoeg doorzet om élke keer de verleidingen van het vette eten te weerstaan. Zo vertellen we elkaar keer op keer.
Maar is dat wel zo? Wat als iemand die echt heel goed is in het weerstaan van de verleidingen van junk-food gewoon niet zo van junk-food houdt?
zelfbeheersing, wilskracht en doorzettingsvermogen helpen niet?
Al jaren zijn zelfbenoemde experts het er in de media over eens dat zelfbeheersing en wilskracht dé middelen zijn om alles wat je niet wilt in je persoonlijke leven of in de maatschappij op te lossen.
Zelfbeheersing en wilskracht in de vorm van doorzettingsvermogen worden gezien als de oplossing voor criminaliteit, schuldenverlichting, drugsverslaving, productiviteit op de werkvloer, etc. Als je maar écht wilt en doorzet, dan kom je er wel. Maar uit onderzoek blijkt dat niet waar te zijn…
we hebben niet genoeg zelfbeheersing
Uit onderzoek blijkt dat je een bepaalde ‘hoeveelheid’ zelfbeheersing hebt. Als je veel verleidingen tegenkomt, raakt die ‘hoeveelheid’ zelfbeheersing snel op.
Canadees onderzoek naar zelfbeheersing en wilskracht
De Canadese psychologen Marina Milyavskaya en Michael Inzlicht hebben in 2017 onderzoek gedaan naar wilskracht/zelfbeheersing en het bereiken van lange termijn doelen.
Aan het begin van het schooljaar hebben zij universiteitsstudenten gevraagd om vier persoonlijke doelen voor het komende semester te beschrijven. De antwoorden waren zaken als een hoog cijfer behalen, gezondheid verbeteren of een taal leren.
In de weken daarop kregen de studenten telkens een korte vragenlijst op hun smartphones met vragen of ze op dat moment in de verleiding waren om iets te doen wat niet zou bijdragen aan het bereiken van hun doel en of ze zich moe/uitgeput voelden. Aan het eind van het semester kregen ze de vraag of ze hun persoonlijke doelen bereikt hadden.
onderzoeksresultaat:
zelfbeheersing is zeer vermoeiend
Studenten die harder hun best deden om de verleidingen te weerstaan, kwamen niet succesvol tot hun doelen omdat ze zoveel wilskracht hadden. In plaats daarvan voelden ze zich juist veel vaker moe of uitgeput.
Sterker nog: het onderzoek geeft aan dat de vermoeidheid cumulatief is. Hoe meer verleidingen je weerstaan hebt, hoe meer moe (of zelfs uitgeput) je zult worden. En daarmee neemt de kans dat je je doel zult bereiken nog verder af.
onderzoeksresultaat:
zelfbeheersing zorgt niet voor het bereiken van je doel
In hun onderzoeksresultaat concluderen de psychologen dat “in tegenstelling tot wat algemeen aangenomen wordt, zelfbeheersing niet belangrijk is in het bereiken van de gestelde doelen”.
Dus ook al heb je een uitstekende zelfbeheersing en wilskracht, het wil nog niet zeggen dat je (dus) je doel gaat bereiken. Het kan net zo goed zijn dat je helemaal uitgeput bent omdat je er zo veel inspanning voor moet leveren.
conclusie:
met zelfbeheersing en wilskracht kom je er niet!
Dus:
– zelfbeheersing toepassen is heel erg vermoeiend.
– er is geen bewijs dat je met zelfbeheersing en wilskracht je doelen gaat behalen.
wat nu…?
Tja… ontmoedigend om te lezen en tegelijkertijd ook fijn. Ontmoedigend omdat velen van ons al jaren geprobeerd hebben om onszelf te verbeteren op een manier die dus niet werkt.
Aan de andere kant… nu we dit weten, kunnen we fantastische zaken gaan bereiken zonder erg ons best te hoeven doen!
Maar hoe bereiken we dan onze doelen met minder inspanning, volgens de onderzoekers?
hoe jij je doelen wél gaat bereiken:
verleidingen verminderen
Onderzoekers Marina Milyavskaya and Michael Inzlicht schrijven: “Het pad naar een beter leven ligt niet in een toenemende zelfbeheersing, maar in het weren van de verleidingen uit je omgeving.”
Dit zou dus betekenen dat het voor de mensen die willen stoppen met roken gemakkelijker is geworden nu je op heel veel plekken niet meer mag roken. Door een verbod op roken in restaurants en op kantoor is de verleiding verminderd.
Zo kan ik soms ineens heel veel zin krijgen in een doos ijs van Ben & Jerries. Maar als er geen ijs in de vriezer staat, dan is er ook geen verleiding om te weerstaan.
Maar dan nog zijn er altijd verleidingen. Een roker biedt jou bij hem thuis een sigaret aan. In een restaurant staat ijs op de dessertkaart. Hoe los je dat dan op?
hoe jij je doelen wél gaat bereiken:
gewoonten ontwikkelen
Uit de onderzoeken blijkt dat er andere zaken zijn om je doelen te bereiken: het ontwikkelen van gewoonten. Dit blijkt ook uit ander onderzoek van de psychologen Brian Galla and Angela Duckworth uit 2015. “We hebben de neiging om in het heden te doen wat we in het verleden ook al deden,” schrijven Galla and Duckworth.
Dus maak een alternatief voor een ongewenste gewoonte:
Spreek met jezelf af dat je een stuk kauwgom pakt als je zin hebt in een sigaret. Als ik zin in ijs heb, pak ik een stuk zoet fruit.
Het bijzondere van onze gewoonten is dat als we die eenmaal hebben, we daarmee ook onze verlangens veranderen. Zoals iemand die steeds vaker gezond gaat eten op een gegeven moment fast food niet eens meer lekker vindt.
En zulke gewoonte-aanpassingen kun je langzaam maar zeker, in kleine stapjes, steeds verder uitbouwen.
conclusie:
met aanpassen van je gewoonten kom je er wel!
Dus:
stap 1. selecteer een ongewenste gewoonte
stap 2. bedenk een kleine verandering in de goede richting
stap 3. maak van die kleine verandering een gewoonte
Was alles in het leven maar zó simpel.
Heb je hulp nodig met een van de 3 stappen die wél werken om verandering in je leven te brengen? Maak een afspraak en ik help je graag!
Als basis dit artikel gebruikt:
https://www.thecut.com/2018/01/the-psychology-of-keeping-a-new-years-resolution.html
Reacties