
Wellicht inmiddels redelijk bekend, ik geef veel trainingen en houd vele coachingsgesprekken. De locatie waar die training of dat coachinggesprek plaatsvindt is van groot belang voor de effectiviteit, de productiviteit en daarmee het rendement van de bijeenkomst.
Heel eenvoudig gesteld: stel je een gezelschap voor met een opdracht of doel. Stel je dat gesprek voor in een kantoor, in het bos, in een slaapkamer of in een (vul maar een locatie in). Het resultaat van de bijeenkomst zal in al die situaties anders zijn. Gewoon omdat de omgeving van invloed is op die bijeenkomst.
Natuurlijk, de inhoud van wat de trainer/coach te berde brengt, zijn oefeningen, vaardigheden en gesprekstechnieken, zijn de grootste invloeden op de deelnemer. En uit onderzoeken blijkt dat ook de ‘klik’ tussen de trainer/coach en de deelnemer doorslaggevend is. Maar waarom vergeten we dan de omgeving mee te nemen in de som der delen?
Bad practise
Recent gaf ik een training in een zaaltje van 5 bij 8 meter zonder ramen. Er was enkel een groot daklicht en airconditioning. De groep bestond uit 12 mensen…
Het was te heet of te koud. Als de zon scheen was er teveel fel licht en als de zon weg was moesten de lampen zelfs overdag aan. Er was duidelijk te weinig zuurstof.
Ik hoef niemand uit te leggen dat deze omstandigheden extra inzet van mij als trainer/coach vroegen en extra concentratie van de deelnemers…
locatietips voor een bijeenkomst of gesprek
Waarmee moet je dan rekening houden om in ieder geval alle factoren die met ‘de zaal’ te maken hebben af te dekken? Hieronder een korte opsomming:
groot!
Een zaal is groot genoeg als de gewenste opstelling van tafels en stoelen neergezet kan worden. Zodanig dat iedereen er met gemak omheen kan lopen.
klimaat
De temperatuur in de zaal moet eenvoudig te regelen zijn. Dat kan met een goedwerkende airconditioner en met ramen. Er moet minimaal één raam open kunnen om frisse lucht – zuurstof – binnen te laten.
geluid
Niets is zo vervelender als afgeleid te worden door geluiden van buiten- of binnenaf. Een airco die om de haverklap aanslaat, werkzaamheden in de omgeving, storend geluid uit naastgelegen ruimten. Zorg dus voor een ruimte waarin je in stilte en rust kunt werken voor een optimale concentratie.
licht
Voldoende licht dat niet te fel is, is het meest prettig voor een ruimte. Het beste is als er voldoende lampen zijn die gedimd kunnen worden. Daarnaast zijn schermen die het directe zonlicht tegenhouden geen overbodige luxe.
afsluitbaar
De zaal moet op slot kunnen. Dat klinkt heel vanzelfsprekend, maar het is nog regelmatig een punt van discussie. Tegenwoordig heeft iedereen wel een laptop of een tablet bij zich, en die wil je als deelnemer niet verplicht meenemen naar de lunch of het diner.
Dit zijn de meest elementaire zaken, waarvan sommigen zeer vanzelfsprekend zijn en/of klinken. Maar, trust me, mijn 10 jaar trainerservaring vertelt mij heel anders… Sinds 5 jaar bied ik mijn eigen trainingsruimte aan, coachingstudio de Ruimte. En die voldoet aan alle deze opgesomde punten.
Natuurlijk zijn er nog meer elementen die van belang zijn bij een goede locatie of zaal. Maar daar ga ik een volgende keer graag verder op in.
Klopt helemaal Sander. Als deelnemer, maar zeker ook als trainer moet de omgeving je rust brengen en laten focussen op het programma en de inhoud. Het is praktisch een basisbehoefte te noemen. Alleen al daglicht doet zoveel goeds, aangevuld met goed (dynamisch) licht in de zaal zorgt het voor een prettige sfeer toegespitst op de training.
Ik merk dat ook de mogelijkheid om in de pauzes even de benen te kunnen strekken erg gewaardeerd wordt. Even rond de vijver van het Evoluon lopen, of bij jouw ‘de Ruimte’ een korte wandeling over Strijp-S. Een goede (externe) locatie kan zoveel meer bijdragen aan het succes dan men soms denkt, die verdient zich dik terug!
Hallo Sander!
Ik ben al een hele tijd niet meer actief in trainingsruimtes, maar herken wel jouw pleidooi! En ik heb wel een tip. Voor mij springt nog altijd Kapellerput in Heeze er met kop en schouders boven allerlei oorden uit. En met name voor kleine groepen; de Vergaderboomhut. Heeft me echt gegrepen.
Veel succes!
Dank je Ineke; maar wat is het dan dat het verschil maakt met andere locaties? Als iemand een trainingsruimte boekt, waar moeten ze dan op letten volgens jou?
Hoi Sander,
Wanneer ik hier invloed op heb zorg ik als coach en trainer altijd voor een vergaderkamer met daglicht. Ik heb ooit eens 4 dagen lang in een soort bunker zonder ramen op de 4e verdieping in het Westin in New York vergaderd. Daar werd ik niet echt blij van. Mensen functioneren niet voor de volle 100% als er geen daglicht beschikbaar is.
Belangrijk is dat je de ruimte, en de opstelling, aanpast aan het doel van de activiteit. Een vergadertraining vereist een andere opstelling dan een cursus zelfvertrouwen/assertiviteit of een coachgesprek. En soms gebruik/misbruik ik de ruimte en opstelling juist om een bepaalt effect te creëren. Het is namelijk erg leuk en leerzaam om te observeren hoe mensen zich dan gedragen of aanpassen.