
Deze animatie film is niet alleen heel erg mooi gemaakt maar ook nog eens inhoudelijk erg goed… Een verfrissende manier van kijken op het ontstaan van ons onderwijssysteem en daarin verweven het antwoord waarom het niet meer werkt! Erg herkenbaar vond ik zelf…
Het is een weergave van de speech van Sir Ken Robinson; een internationaal erkend spreker en denker over de ontwikkeling van educatie, creativiteit en innovatie. Hij staat erom bekend om als spreker een bijzondere impact op zijn publiek te hebben. Zijn TED talks in 2006 en 2010 hebben een geschat publiek van 200 miljoen kijkers bereikt…
Een paar uitspraken van Sir Ken Robinson in deze film:
Elk land in de wereld is op dit moment bezig om het openbaar onderwijs te hervormen om de vraag te beantwoorden: hoe leiden wij onze kinderen op voor de maatschappij in de 21ste eeuw, ondanks dat we niet weten hoe onze maatschappij er volgende week uitziet?
Een diploma is niet, zoals vroeger, een garantie op een baan of succes in het leven.
Ons (huidige) 19de eeuws onderwijssysteem is gebaseerd op het culturele element van de Verlichting en het economische element van de Industriële Revolutie.
Voor de 19de eeuw was er geen onderwijssysteem; een onderwijssysteem dat betaald werd met belastinggeld, verplicht was voor iedereen en vrij verkrijgbaar was een revolutionair idee…
De start van ons onderwijssysteem ging uit van een intellectueel model van het denken: Slimme mensen en niet slimme mensen. Waarbij de ‘slimme mensen’ de academisch geschoolden zijn. M.a.w., niet academisch geschoold betekent dat je niet slim bent… Vele echt slimme mensen die niet gestudeerd hadden, dachten dat ze (dus) ook niet slim waren…
Onze kinderen leven in de meest intens stimulerende omgeving sinds het begin der tijden… En we straffen ze omdat ze afgeleid worden tijdens saaie lessen op school; door ze Ritalin voor te schrijven!
In Amerika is de toename in het voorschrijven van Ritalin gelijk opgegaan met het toenemen van het aantal gestandaardiseerde tests op scholen. We zouden kinderen niet moeten verdoven, maar juist wakker moeten maken voor de mogelijkheden die ze in zichzelf hebben…
Onderwijs is gebaseerd op het industriële model: het is eigenlijk nog steeds een ‘fabriek’. We geven onderwijs in ‘batches’ (bouwjaar?); de aanname dat we leerlingen moeten groeperen volgens leeftijd. Een vorm van standaardisering. Maar kan dat wel?
“Divergent Thinking’ is de voorwaarde om met creatief denken waardevolle ideeën te bedenken. Divergerend denken is de vaardigheid om veel verschillende antwoorden op een vraag te bedenken. Hoewel 98% van de kleuters zeer hoog scoort op divergerend denken, raken we die vaardigheid kwijt hoe langer we op school zitten…
De conclusie van Sir Ken Robinson? Kijk het filmpje… Het is het waard!
Het is idd een prachtige show.
Nogal Amerikaans gericht. Ik mis feiten. Feiten die iets zeggen over het Ritalin gebruik, hoeveelheden, aantallen kinderen e.d.
Door het ontbreken van deze feiten vind ik deze presentatie ongeloofwaardig. Daarbij mis ik de ouder. Die is namelijk eindverantwoordelijk over het toestoppen van deze drugs.
Allemaal makkelijk om dat “het systeem”de schuld te geven.
Bedrijven hebben (of beginnen) een steeds meer leidende rol te spelen in onderwijs. Interessant is ook te weten dat veel bedrijven simpelweg een minimaal HBO diploma eisen (Oracle, Microsoft om maar een paar grote te noemen). Misschien zouden die ook verder moeten kijken dan hun eisen lang zijn?
@Rob Buddingh’: Sir Ken Robinson was 12 jaar professor in Engeland; deze speach is gegeven op een RSA bijeenkomst (een 250 jaar oud Brits instituut) dat wereldwijd 27.000 aangesloten leden heeft.
En ja; een 12 minuten filmpje kun je niet ook nog eens volproppen met alle achterliggende feiten. Dat zowel de spreker als het instituut waar hij voor spreekt wereldwijd (bewijsbaar) aanzien hebben is voor mij genoeg achtergrond om aan te nemen dat beiden instaan voor de waarde van hun uitspraken en de achterliggende feiten.
‘k Nodig je uit op hun beider websites nog eens rond te neuzen (zie de links).
Een klassieker die je niet vaak genoeg kunt bekijken.
Kinderen classificeren op basis van bouwjaar. Oud concept.
Toen we enige tijd geleden dit filmpje zagen vielen de schellen van mijn ogen…. De gevolgen van de standaard werkwijzes die onmiskenbaar ook de schoolcarrieres van onze kinderen hebben getekend heb ik als ouder nooit zó geobserveerd!
Maar…, wat nu?
Mijn kinderen beginnen aan hbo trajecten die niet alléén veel tijd ( 4 jaar) maar ook veel geld kosten. Dat een deel van dat geld bij goed gevolg uit de schatkist komt maakt daarbij m.i. geen verschil.
Eén van beide hbo opleidingen (hotelschool) gaat voor 70% uit stage bestaan. Kostentechnisch is dat voor de hbo-school een hele fijne opzet van het onderwijsprogramma. Denk daar maar niet teveel over na, want dan erger je je als medefinancier kapot. Dat irriteert mij enorm. Nu denk ik dat het misschien maar het beste is. Niet teveel tijd in school verdoen, learning by doing en directe aansluiting bij de praktijk , en uiteindelijk het (gekochte) diploma om tóch nog mee te kunnen wapperen waar nodig.
Zo moet dat niet verder.
Er komt een tijd waar we de jeugd veel efficienter kunnen “leren” wat geleerd moet worden door een vorm van downloading met behulp van een computer-to-brain interface (www.singularity.org).
In de tussentijd kunnen we onze educational resources (menskracht en middelen) toch wel iéts aan de tekortkomingen zoals die door Sir Ken Robinson’s worden benoemd laten doen?
De doelstellingen en de aanpak zullen van buitenaf moeten worden aangereikt, omdat het systeem zelf weinig van de problematiek onderkent.
het is allemaal waar wat in dit filmpje en hier gezegd word.
quote (uit filmpje)
je hebt slimme mensen
je hebt niet slimme mensen
je hebt academisch geschoolde mensen
je hebt niet academisch geschoolde mensen
heel veel slimme mensen denken dat ze het niet zijn omdat mensen die niet academisch gekwalificeerd zijn worden gekwalificeerd als domme mensen
unquote
die “slimme” mensen ook al zijn ze niet academisch geschoold zijn wellicht ook slim genoeg zichzelf op een niveau te hijsen in deze maatschappij waar ze zichzelf prettig voelen zonder dat iedereen moet vinden dat het hele onderwijs niet goed is.
Helemaal met je eens. Ik heb daar eerder over geschreven op http://www.nederlandsonderwijs.nl.