Is het iets voor mij?
Enige tijd geleden vroeg Jan Willem Alphenaar aan mij of ‘Het Nieuwe Werken’ (HNW) iets voor mij is om mij als trainer en coach mee te profileren. ‘Eigenlijk nog niet echt over nagedacht’ was mijn eerste reactie.
Natuurlijk heb ik er wel het een en ander van gehoord en over gelezen en mij er ook zijdelings door laten informeren. En er met anderen over gesproken. Maar het tegelijkertijd ook, zonder er bij na te denken (niet slim, I know), terzijde gelegd als ‘niet verrassend of vernieuwend’.
Even als beeld: op het moment van schrijven zit ik bij de receptie van het Ministerie van Financiën. Ik ben ietwat te vroeg, want met de trein en dus een trein eerder genomen. ‘k Heb de receptioniste gevraagd mij pas ‘aan te melden’ ongeveer 10 minuten voordat ik mijn afspraak heb. Nu heb ik dus 25 minuten over… Ik ga zitten, pak mijn laptop en ga dit stukje (in concept) vast schrijven…
Zoals ik dat ook vaak doe ter voorbereiding van coachinggesprekken of trainingen ga ik op internet eens onderzoeken wat daar geschreven staat over HNW. Ik plug mijn dongle in en heb internet. Ondertussen komen er wat mails binnen waarvan ik er meteen een paar kan beantwoorden en zijn daarmee meteen afgewerkt.
In artikelen op internet zoals deze en deze lees ik over de start van Het Nieuwe Werken en de voor- en nadelen via een snelle Google search.
conclusie?
Zonder nou meteen hautain te doen/zijn; het zijn zaken die ik eigenlijk al wist. Interpolis heb ik al jaren geleden mee en voor gewerkt; een prachtig concept waar de menselijke aard soms wat problemen mee heeft…
Het trainen van landelijk verspreide en zelfsturende teams doe ik al jaren. Evenals het gezamenlijk, in groepen met mij als begeleider, vinden van de beste manier van werken. Net als het gezamenlijk en individueel verantwoordelijkheid dragen voor besluiten en doelstellingen.
En als ondernemer ben ik ook altijd flexibel. Want, bijvoorbeeld, woont en werkt mijn assistent niet in Almere en ik in Eindhoven?
De key begrippen van het Nieuwe Werken zijn ‘FLEXIBILITEIT’ en ‘ZELF VERANTWOORDELIJK VOELEN’. Nee, niet alleen in de plaats of vorm werkplek. Nee, niet alleen in afspraken. Het belangrijkste is juist het flexibel met elkaar omgaan en dat mensen van daaruit zelf verantwoordelijkheid voelen en ook nemen.
‘k Ga de komende tijd eens wat vaker schrijven over wat ik tegenkom op het gebied van Het Nieuwe Werken. Maar dan vooral hoe men daar als management, op alle niveaus, mee om kan gaan om het te laten slagen.
Dus : Expert worden in Het Nieuwe Werken…? Expert kun je enkel zijn in de ogen van een ander; jezelf benoemen als expert is het snobisme van een wannabe. Het Nieuwe Werken? Je moet ’t gewoon gaan doen!
Meer weten over wat ik weet? Neem contact op en we praten verder….
(PS: ik ben nu precies op tijd klaar voor mijn afspraak op het Ministerie, zelfs nog even tijd over om de Metro open te slaan die op tafel ligt. Heerlijk!) En dan vergeten om deze post te posten; dus dat dan maar na mijn afspraak gedaan…. 😉
J.W. zegt
He wat leuk, je hebt toch naar me geluisterd 🙂
CoachSander zegt
‘k Luister altijd naar je… Maar doe niet altijd wat je mij zegt… 😉
Ronald Oliekan van Os zegt
“De key begrippen van het Nieuwe Werken zijn ‘FLEXIBILITEIT’ en ‘ZELF VERANTWOORDELIJK VOELEN’. Nee, niet alleen in de plaats of vorm werkplek. Nee, niet alleen in afspraken. Het belangrijkste is juist het flexibel met elkaar omgaan en dat mensen van daaruit zelf verantwoordelijkheid voelen en ook nemen.”
Dit zouden veel managers eens moeten lezen dan begrijpen zij ook eens wat van het nieuwe werken
Erik zegt
Bedankt voor dit inspirerende stuk, zeker de quote die Ronald al aangehaald heeft, ik ga het zeker meenemen in mijn concept.
Ik vraag me af wat jouw ontwikkelingen zijn, betreft het verdiepen in het nieuwe werken. Dit stukje is al een twee maanden geleden geplaatst…
Groeten
CoachSander zegt
Mijn ‘ontwikkelingen’ gaan steeds verder richting samenwerkingen en ‘niet vastgelegde afspraken met anderen’; het samenwerken op gemeenschappelijke waarde waarbij afspraken slechts per opdracht of project worden gemaakt. Verder is het een zaak van gewoon doen en er mee aan de slag zijn. Vooral niet te veel over nadenken maar verantwoordelijkheid geven en soms nemen….
Erik zegt
Ook die zal ik meenemen. Het ‘gewoon doen’ valt soms niet mee. Ik ben bezig met Ozebo (http://www.ozebo.nl), en vind het spannend om ‘het gewoon te doen’. Dit zou voor mij inhouden, stoppen met mijn huidige baan en me volledig focussen op deze visie. Dit betekend dus mij over te geven aan wat de toekomst brengt. Te spannend.
Ik ben dit concept hierom aan het opzetten, parallel aan een baan in loondienst, maar dat valt soms niet mee, qua tijd en inspanning. Het is dat het brandt van binnen, dat drijft mij voort.
Ook ben ik mijzelf aan het ontwikkelen betreft Het Nieuwe Werken, om Ozebo helemaal te laten aansluiten aan de vraag. Vandaar mijn interesse.
Groet, Erik
CoachSander zegt
‘k Snap je vraag en achtergronden; als je hulp nodig hebt… ‘k Help altijd graag.
Overigens start zeer binnenkort (zijn bijna klaar) @BCTraverse / Bedrijvencentrum Traverse in Helmond. Frank van Lieshout (@Urban_Frank) kan en wil je vast wel helpen met tips!
En hiermee een mooi voorbeeld van m’n netwerk van mensen die ik persoonlijk ken… 🙂