Alle trainingen verzorgd door ZZP’ers op het gebied van persoonlijke ontwikkeling zijn vanaf 1 juli verplicht belast met BTW. Er zijn enkel wat uitzonderingen voor trainingsbureaus. Voor ZZP trainers was het altijd mogelijk om te kiezen of zij wel of geen BTW factureerden aan hun klant; per 1 juli komt deze vrijstelling te vervallen…
Dat betekent voor de klant dat de factuur 19% hoger wordt; maar die 19% kan weer verrekend worden door de klant, als het een bedrijf is, met de te ontvangen BTW van wat zij als bedrijf verkopen. Voor de ZZP-trainer betekent dat een moeilijkere concurrentie positie als de klant geen BTW verrekening kan doen…. Wat gaan de ZZP-trainers doen?
Bij trainingen ‘die gericht zijn op het functioneren van personen in een werkkring of toekomstige werkkring’ mochten trainers per training kiezen of zij wel of geen BTW factureerden. Denk aan trainingen voor typevaardigheid, sollicitatie, ondernemingsraad, of activiteiten van een zogenaamde supervisor, bestaand uit professionele begeleiding, supervisie en het coachen van mensen.
Deze vrijstelling was al sinds 2003 in strijd met de Europese regels; nu heeft het kabinet, met de accordering van het Belastingplan 2010 op 1 januari jl., besloten aan de Europese regels te voldoen.
Vanaf 1 juli a.s. mag er niet meer gekozen worden; 19% BTW is verplicht. Tenzij… het bureau waar de trainer voor werkt is ingeschreven bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs. Maar individuele trainers (ZZP’ers) kunnen/mogen zich daar niet inschrijven… Den Haag denkt nog na over oplossingen…
Resultaat? Alle ZZP trainers MOETEN BTW factureren en sommige trainingsbureaus hoeven dat niet meer. Over ongelijkheid gesproken…
Dat betekent dat als je als freelance trainer, ook al werk je voor een trainingsbureau dat BTW vrijstelling hanteert, jij wel BTW moet factureren aan het trainingsbureau…
Wil je meer en uitgebreidere accountantsinformatie? Lees dan onderstaand verder:
————————————————————————————————
aanpassing onderwijsvrijstelling BTW: ZZP’ers verplicht BTW te facturen?
Alle ZZP’ers moeten vanaf 1 juli 2010 verplicht 19% BTW factureren… Het Belastingplan 2010 geeft aan dat de huidige nationale BTW-vrijstelling voor het verstrekken van beroepsonderwijs per 1 juli 2010 zal worden aangepast. Dit heeft gevolgen voor ZZP’ers en ondernemers die niet-wettelijk erkend beroeps-onderwijs en/of kortlopende beroepsmatige cursussen verzorgen.
Dit betekent dat je als ZZP’er die diensten verleend die vallen onder ‘wettelijk erkende beroepsopleiding’ of ‘overige (niet-wettelijke erkend) beroepsonderwijs’, over hun diensten voortaan omzetbelasting moeten factureren. Maar ook dat de BTW welke de ZZP’ers in rekening gebracht krijgen in aftrek gebracht kan worden.
Wanneer je vooral trainingen geeft voor BTW-plichtige opdrachtgevers, is de vrijstelling niet nodig. Je kunt dan beter met 19% BTW factureren.
Als je voornamelijk beroepsopleidingen verzorgt voor zorg- en onderwijsinstellingen c.q. vrijgestelde BTW ondernemers was de vrijstelling wel gunstig voor de afnemers en zul je in overleg met het trainingsbureau moeten zorgen dat het bureau staat ingeschreven in het register en dat de overeenkomst met het trainingsbureau wordt aangepast.
aanpassing BTW-vrijstelling per 1 juli 2010 voor niet-wettelijk erkende beroepsonderwijs en kortlopende beroepsmatige
De vrijstelling voor deze opleidingen gaat alleen gelden als deze worden verzorgd door:
- daartoe erkende instellingen die zijn opgenomen in het nog door de betrokken brancheorganisaties op te richten ‘Register Kort Beroepsonderwijs’;
- door de bekostigde instellingen die zijn genoemd in de bijlage van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderwijs (WHW) of bedoeld in de Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB).
Wat zijn de gevolgen voor de ZZP er? De vrijstelling geldt voortaan alleen voor de instellingen/trainingsbureaus die zich op hebben laten nemen in het Register Kort Beroepsonderwijs (www.crkbo.nl) dan wel voor de instellingen die zijn genoemd in de WEB of in de bijlage bij de WHW. ZZP’ers kunnen zich daar vooralsnog niet inschrijven… Het CRKBO en Den Haag zijn nog aan het nadenken wat te doen met ZZPers…
huidige BTW-vrijstelling voor beroepsonderwijs (tot 1 juli 2010)
In beginsel vallen alle diensten onder de omzetbelasting en zijn belast met 19% omzetbelasting. Het beroepsonderwijs wordt op dit moment in algemene zin vrijgesteld van BTW. Daarbij wordt het volgende onderscheidt gemaakt in de aard van beroepsopleiding:
- Wettelijk erkende beroepsopleidingen Dergelijke beroepsopleidingen zijn vrijgesteld op grond van de Wet op de omzetbelasting.
- Overige (niet-wettelijk erkend) beroepsonderwijs. Dit beroepsonderwijs is vrijgesteld op grond van het Uitvoeringsbesluit bij de Wet op de omzetbelasting.
- Kortlopende beroepsmatige cursussen. Op grond van een beleidsbesluit heeft de Staatssecretaris van Financiën in het verleden goedgekeurd dat instellingen die kortlopende beroepsmatige cursussen verzorgen, een keuzemogelijkheid hebben om de betreffende cursus al dan niet met BTW te belasten. Voorbeelden hiervan zijn: automatiseringscursussen, managementcursussen, het coachen van mensen en andere cursussen/workshops/seminars die zijn gericht op het functioneren van personen in een (toekomstige) werkkring.
Jean-Pierre van Duppen, RSW Accountants en belastingadviseurs, Helmond
0492-550775 of JeanPierre.van.Duppen@RSW.nl
————————————————————————————————
maandag 7 juni 2010: update van accountant Jean-Pierre van Duppen:
ZZP ers die factureren aan een bureau zijn verplicht om dit met BTW te doen, ook al heeft het trainingsbureau een vrijstelling. Dit zorgt ervoor dat de ZZP duurder wordt, aangezien het trainingsbureau de BTW niet kan aftrekken. De ZZP er kan zich (nog) niet laten opnemen in het register. Daar zijn ze wel mee bezig.
————————————————————————————————
Dag Sander,
Bedankt voor je duidelijke verhaal/uitleg en bijbehorende info. Ik begrijp best dat er aan de zgn Europese regels voldaan moet worden, maar t blijft nu wel meten met twee maten…(zoals jezelf ook constateert). Ik word er iig niet vrolijk van…
Grtz,
Marionne
Sander, ben het eens met jouw visie. Vanuit btw-oogpunt zijn de vrijstellingen een “pain in the….”. Ze verstoren de neutraliteit van het btw-systeem, immers, btw poogt een neutrale belasting te zijn die niet de ondernemers maar de consumenten belast. Dit wordt echter verstoord door de ongelijkheid die vrijstellingen, zoals bovengenoemde, veroorzaken. Zeker voor kleine ondernemers kan dit een behoorlijke strop zijn, bijvoorbeeld omdat je de btw op je kosten niet (geheel) meer kan aftrekken (als je een vrijgestelde ondernemer bent/moet zijn). Btw is dan een kostprijsverhogende factor.
Daarnaast kan je jezelf uit de markt prijzen als je verplicht bent met btw te factureren terwijl jouw branch hoofdzakelijk in de vrijgestelde hoek opereeert (en vice versa).
Helaas ben ik bang dat een btw-stelsel zonder vrijstellingen, of een hoofdregel zonder uitzonderingen niet mogelijk is. Wel is het zaak dat MinFin het btw-systeem zo simpel & zuiver mogelijk moet houden. Dat moet toch niet zo moeilijk zijn voor de fiscale goeroes die in Den Haag rondlopen….
Hallo,
Er zijn wel mogelijkheden om vrijstelling te krijgen. dit kan door opgenomen te worden in het CRKBO-register. hiervoor dien je wel een audit af te leggen die uiteraard geld kost.
hier meer informatie.
http://www.paepon.nl/component/content/article/249-het-register-kort-beroepsonderwijs-is-vanaf-heden-geopend
Helaas is het voor de ZZP’er (waar deze blogpost over gaat) niet moglijk om via het CRKBO-register vrijstelling te krijgen; Den Haag denkt nog na…
Toch wel. Onder de link die Milan Somers geeft(http://www.paepon.nl/component/content/article/249-het-register-kort-beroepsonderwijs-is-vanaf-heden-geopend), staat:
Kunnen ZZP’ers zich ook aanmelden voor het register?
Ook ZZP’ers die op basis van VAR-verklaring onderwijsdiensten aanbieden bij hun opdrachtgever vallen onder de regeling. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de erkenningsregeling en de audit voor deze groep. Rond 5 juni 2010 verwachten wij meer informatie voor ZZP’ers te publiceren op deze website.
Alleen kost het behoorlijk wat geld, die audit en dan ook nog jaarlijkse lidmaatschappen.
Je hebt gelijk, ware het niet… ALs je je als ZZp-trainer laat certificeren mag je alleen nog maar als onderaannemer/freelancer voor Register instituten (gecertificeerd en dus vrijgesteld van BTW) werken. Je mag daarnaast geen enkele andere opdracht uitvoeren met BTW…
LEuk hoor :), Hou je zeker even in de gaten 🙂
Beste Sander,
Ik heb een klemmende vraag. Ik werk als coach voor corperate bedrijven als KPN en Randstad. Ik heb in de jaren 2008 en 2009 gekozen om mijn coaching BTW vrijgesteld aan te bieden. Zoals hierboven staat omschreven: Bij trainingen ‘die gericht zijn op het functioneren van personen in een werkkring of toekomstige werkkring’ mochten trainers per training kiezen of zij wel of geen BTW factureerden. Na controle van de belasting dienst krijg ik toch over deze 2 jaren een naheffing opgelegd met als argument dat de door mij versterkte coaching “niet is aan te merken als als een van omzet vrijgestelde beroepsopleiding” . Dit is een in mijn ogen zeer onterechte reactie waar ik mij tegen ga verweren. Mijn vragen: Wie heeft dit ook aan de hand gehad en wie kent een adquate fiscalist/jurist die hier ervaring mee heeft.
Rene Hendriks
Beste René, bij mijn weten was tot afgelopen zomer enkel training vrijgesteld van BTW. En was coaching was daarbij nimmer vrijgesteld aangezien het niet aangemerkt kon worden als een beroepsopleiding… Zelf heb ik ook nimmer coaching BTW-vrij aangeboden…
Je kunt voor verdere informatie ook kijken bij de LinkedIn groep “ZZP trainers willen 0%”. De groep is onlangs opgesteld; om de oudere discussies te kunnen bekijken zul je lid moeten worden van de groep (dat is snel geregeld).
Succes!
Dank voor je reactie. Maar hierboven staat toch: Kortlopende beroepsmatige cursussen. Op grond van een beleidsbesluit heeft de Staatssecretaris van Financiën in het verleden goedgekeurd dat instellingen die kortlopende beroepsmatige cursussen verzorgen, een keuzemogelijkheid hebben om de betreffende cursus al dan niet met BTW te belasten. Voorbeelden hiervan zijn: automatiseringscursussen, managementcursussen, het coachen van mensen en andere cursussen/workshops/seminars die zijn gericht op het functioneren van personen in een (toekomstige) werkkring. Dus……
Rene
Je hebt helemaal gelijk dat dat de omschrijving is; aan de andere kant heb ik altijd van accountants begrepen dat je de omschrijving ‘coaching’ beter kon vermijden bij BTW factureren om elk misverstand te voorkomen.
‘k Hoop dan harte dat het je lukt om dit bezwaar bij de belastingdienst te winnen. Is het wellicht een idee om op de open NOBCO LinkedIn groep de vraag te stellen welke coach geen problemen heeft gehad met het BTW-vrij belasten van coaching? Dan vergemakkelijk je je bewijs.
Dankjewel Sander, dat is een heel goede suggestie ik ga er mee aan de slag.
Rene
Beste Sander
Ik geef bijles wiskunde(vmbo,havo,vwo) in studiebegeleiding instituut 8 uur per week,en naast deze geef ik ook soms prive wiskunde lessen thuis . moet ik btw betalen?
moos
Dank je voor je vraag Moos,
Als je niet via het CRKBO bent gecertificeerd als ZZP trainer of staat ingeschreven als trainingsinstituut ben je verplicht om BTW in rekening te brengen.
Wel de basisvraag of je voor die 8 uur in loondienst bent of als freelancer werkt (en dus een factuur stuurt). Dat is van invloed op de facturen die je wel of niet maakt voor de studiebegeleiding die je privé doet.
Er van uitgaande dat je niet bij het CRKBO gecertificeerd bent of ingeschreven staat:
– Ben je in loondienst en verzorg je de studiebegeleiding als eenmanszaak (ingeschreven bij de KvK) zul je met BTW moeten facturen aan je klanten
– Ben je in loondienst en verzorg je de studiebegeleiding zonder factuur dan doe je dit ‘zwart’ en kan je bij controle van de Belastingdienst een boete krijgen
– Ben je niet in loondienst en verzorg je de studiebegeleiding privé, dan zul je zowel het studiebegeleiding instituut als je privé klanten met BTW moeten facturen
– Ben je niet in loondienst dan kun je je laten certificeren bij het CRKBO als trainer/docent, wat kosten met zich meebrengt. Vervolgens ben je gerechtigd om het studiebegeleiding instituut te factureren zonder BTW. Maar je mag niet meer privé lessen verzorgen; dus enkel nog via het studiebegeleiding instituut.
– Ben je niet in loondienst dan kun je je laten inschrijven bij het CRKBO als trainingsinstituut, wat uiteraard meer kosten met zich meebrengt. Vervolgens ben je gerechtigd om het studiebegeleiding instituut te factureren zonder BTW. Bovendien mag privé lessen verzorgen en zelf je klanten daarvoor, zonder BTW, factureren.
Allemaal een beetje dubbel, ik weet het. Daarom ook de ‘strijd’ die we voeren om deze ongelijkheid tegen te gaan…
Hoop dat dit antwoord duidelijkheid geeft!
Dag Sander,
Dankjewel voor de nuttige informatie. Ik ben ZZP ICT trainer en zit nog wel met de volgende vraag. Ik heb normaal gezien BTW plichtige klanten en factureer tot op heden dus altijd met BTW. Om mijn markt te verruimen zou ik me ook willen inschrijven bij CRKBO als ZZP trainer zodat ik mijn diensten ook kan aanbieden aan btw vrijgestelde opdrachtgevers (erkende opleidingsinstituten dus). Ik heb de auditcriteria bekeken en dat zal geen probleem vormen. Ook het inschrijfgeld is het me zeker waard en geen probleem. Nu is mijn vraag of ik dit alle twee tegelijktijd mag doen. Dus stel dat ik eenmaal geregistreerd ben, mag ik dan voor de btw-plichtige klanten factureren met btw, en btw vrijgestelde klanten zonder btw?
CRKBO stelt op haar website over de ZZP letterlijk: ‘Hij/zij kan opdrachten aannemen van zowel btw-vrijgestelde als btw-belaste opdrachtgevers.’ Er staat alleen niet bij of dit ook tegelijkertijd mag. Ook staat er: ‘In het verleden kon u per cursusjaar per beroepsopleiding kiezen om btw-vrij of btw-belast aan te bieden. Deze mogelijkheid is vervallen.’ Hier staat niet bij of ik nog wel per opdrachtgever deze keuze heb.
Ik ben benieuwd of je me met dit dilema verder kan helpen.
Vriendelijke groeten, Jurian
@Jurian
Bij mijn weten, maar dat kan inmiddels weer gewijzigd zijn, mag je niet dezelfde dienstverlening met én zonder BTW aanbieden van de belastingdienst.
Dus als je je laat certificeren mag je als freelancer BTW-vrij werken voor een instituut, maar diezelfde dient niet meer aanbieden als ZZP’er…
Leuker kunnen we het niet maken…