Deze week werd er ineens aangebeld toen we aan het werk waren in de Ruimte. Of ze even mochten kijken hoe de Ruimte was en eruit zag. Ze hadden onze vermelding gezien in de bezoekersgids van de Dutch Design Week (DDW) ‘de Ruimte nodigt uit…’ Diverse workshops o.a. over het ontwerp proces van ontwerpers (lees: designers).
Op dat moment was er geen workshop en heb de journalisten toen maar een ‘brief tour’; van de Ruimte gegeven. Ze luisterden enthousiast en vol aandacht over wat ik vertelde van het concept van de Ruimte. Een luisterend publiek is altijd fijn.
Zoals met de meesten die de Ruimte voor de eerste keer bezoeken waren ze even onder de indruk toen ik het gordijn opentrok om ze een eerste blik te gunnen (maar dat hebben veel mensen ook de 2de, 3de, enz. daarna…). Na ze even te hebben laten acclimatiseren begon ik te vertellen:
“Eind 2007, begin 2008 ben ik begonnen met dit concept van de Ruimte. Dit vanuit de wetenschap dat de omgeving van het gesprek, of dat nu individuen zijn of groepen, van grote invloed is op de kwaliteit van het gesprek. Een gesprek in een kantooromgeving, een horeca gelegenheid of bijvoorbeeld een bos, heeft een totaal ander eindresultaat. Ook al is dat gesprek met dezelfde mensen en doelen.
Daarom het concept van de Ruimte om de omgeving in te zetten als een middel. Dit in plaats van de omgeving te behandelen als een gegeven waaraan niets veranderd (kan) worden. Te vaak (lees: eigenlijk altijd) wordt de omgeving niet meegenomen in de bepalende factoren op het gesprek en met het gesprek. Wie heeft er niet een bijeenkomst meegemaakt in een zaaltje met lawaaioverlast of dat stonk? En daar heb je last van; en altijd ten nadele van de doelmatigheid van het gesprek.
Het concept van de Ruimte is om een rustige en serene omgeving creëren met zo min mogelijk afleiding(en). En dan heb ik het over afleidingen van elk mogelijke soort. Zonder afleiding is er (letterlijk) ruimte voor zelfreflectie, wordt de focus verlegd naar de transfer van de kennis en kunde die men tot zich wil nemen.
Bij de Ruimte hoort verder het op een aangename wijze uit balans brengen van de bezoeker. Aangenaam uit balans, omdat dat ruimte geeft voor afstand van de dagelijkse praktijk, wat op zijn beurt een heldere beeld geeft van de eigen wensen en reacties uit de omgeving.
En wat de ervaringen zijn na bijna 2 jaar de Ruimte? Geweldig! Daar waar in een normaal gesprek de aandachts- / concentratie spanningsboog slechts 45 á 50 minuten is, wordt dat in de Ruimte minimaal met een factor 2 á 3 vergroot! Dat betekent dat je vol concentratie in de leercurve kunt praten met individuen of groepen.”
De reactie na een bezoek in de Ruimte is ook steevast in de orde van ‘Ben ik hier al zo lang?’, ‘Wat gaat de tijd snel!’, ‘Wat ben ik hier heerlijk rustig geworden’, ‘Wat hebben we een goed gesprek gehad’.
Interesse om de Ruimte een keer te bezoeken? Laat het even weten; ik ontvang je graag voor een persoonlijke beleving van de Ruimte!
Reacties