
Zoals ik in mijn vorige blog schreef bouw ik op dit moment aan de Ruimte; de coachingstudio van CT2. Deze coachingstudio bevindt zich in de voormalige Philite (soort van Bakeliet) fabriek genaamd ‘Klokgebouw’ op een voorheen fabrieksterrein van Philips, Strijp-S.
Het Klokgebouw, 23.000 m2 groot en 6 etages hoog, stamt uit 1936 en staat op een terrein midden in Eindhoven naast de binnenstad. Samen met nog een aantal andere oude fabrieksgebouwen op Strijp-S is het Klokgebouw aangemerkt als Rijksmonument. Het gehele terrein is nu in ontwikkeling; grote delen van het terrein zijn nog in gebruik door Philips, andere delen hebben al een nieuwe (soms tijdelijke) invulling gekregen.
De eindbestemming voor 27 ha. Strijp-S?: 285.000 m2 wonen, 3000 woningen, 90.000 m2 kantoren, 5000 arbeidsplaatsen, 30.000 m2 kunst en commercie, 30.000 m2 overige bestemmingen. Oftewel, zoals ze in Eindhoven zeggen, veul.
Het Klokgebouw is als eerste op het terrein in de ‘overgang’. Een overgang van oud naar nieuw; van oude faam naar nieuwe roem, van schaften naar lunchen, van werken naar flaneren, van verboden stad naar openbare stad.
In het Klokgebouw zitten op dit moment nog veel tastbare herinneringen aan de fabriek, zoals liften zo groot als slaapkamers. Maar ook de strepen op de muur van palletwagens en ander goederen vervoer zitten er nog steeds.
Desalniettemin gaat er ook geregeld wat mis. Zoals de lift waarvan de noodrem is getest; de rem werkt uitstekend, er is geen beweging meer in te krijgen. Wat te denken van al het vrachtverkeer dat af en aan rijd, niet alleen om goederen te brengen maar ook om veel puin en afval weg te brengen. Of het vrachtverkeer dat grote hoeveelheden materiaal aanvoert voor eenmalige evenementen voor duizenden mensen tegelijk in de gigantische fabriekshallen.
Dat, samen met alle tijdelijke en definitieve gebruikers die het gebouw constant in en uitgaan, maakt het nu al een zeer levendig deel van Eindhoven. Een stad op zich, in een gebouw zo groot.
Het leert je allemaal om nietig te zijn. Al die aantallen en hoeveelheden, het is bijna niet (meer) te bevatten. Het maakt klein en groot tegelijk; omdat je onderdeel bent van zoiets bijzonders.
Natuurlijk gaat er het een en ander regelmatig mis. Maar evengoed weer opgepakt en opgelost. Dat alles met de ene opmerking van de beheerder: ‘Dat, dat is de charme van het gebouw’.
Voor meer informatie: http://www.Strijp-S.nlof www.Klokgebouw.nl
Reacties