ik word ervaren als een ‘intense persoon’; 15 tekenen om dat te herkennen

ik word ervaren als een ‘intense persoon’; 15 tekenen om dat te herkennen

In korte tijd ben ik door diverse personen omschreven als ‘intens’… ik had geen flauw idee waar ze het over hadden. Maar nu snap ik het!

“Maar waarom noem je mij intens dan?” was mijn eerste vraag. Als antwoord kreeg ik een tegenvraag, even kort als simpel: “Is een eenvoudig gesprek over koetjes en kalfjes met jou mogelijk dan?”

Met andere woorden: men ervaart gesprekken met mij als gesprekken die altijd ‘ergens over gaan’. En ikzelf? Tja, ik moest er even over nadenken, ik zou namelijk niet weten op welke andere manieren ik een gesprek zou kunnen voeren… maar ze hebben wel gelijk. Ik kan niet anders!

Over het ‘waarom’ ben ik nog aan het nadenken. Maar wat mij typeert en waar je mij en andere ‘intense personen’ aan kunt herkennen is mij ondertussen wel duidelijk. Ik heb voor het gemak een korte opsomming gemaakt voor je.

 

1. het duurt niet lang of ik vertel álles over mijzelf

Binnen twee minuten, oké misschien vijf, vertellen we je alles over onszelf wat jij wilt weten. Wat jij ook vraagt, wij vertellen het. Zonder enige schaamte of terughoudendheid. Gewoon omdat we willen delen.

 

2. ik kan uren aan een stuk nadenken…

Uren en uren achter elkaar kunnen we nadenken over wat er gebeurd is of wat er zou kunnen gaan gebeuren. En we doen dat ook nog eens terwijl we met andere dingen bezig zijn. Zoals tijdens het douchen of autorijden. Uren achter elkaar.

 

3. soms plan ik zaken weken of maanden vooruit

Obsessief alle scenario’s bedenken en alle alternatieve scenario’s als het verkeerd zou gaan… planningen maken die bijna driedimensionaal zijn. Maar wel allemaal in ons hoofd. Opschrijven, daar houden we niet van.

 

4. ik geef om alles en iedereen, voortdurend

Iedereen om ons heen is belangrijk. We willen graag dat iedereen het naar de zin heeft en tevreden is. We kunnen ons de pijn die iemand heeft veel te goed voorstellen. We vinden jou belangrijk. Echt!

 

5. ik kijk mensen aan zonder met mijn ogen te knipperen

Intensief staren naar iemand terwijl we in gesprek zijn; we hebben het zelf niet eens in de gaten. Maar we willen gewoon alles aan de ander in ons opzuigen en opnemen, zodat we die ander heel goed begrijpen. Want we moeten de ander begrijpen. Echt wel! Wij vinden jou belangrijk!

 

6. ik praat over alles met grote overtuiging

In wat we zeggen liggen de accenten op andere woorden én we gebruiken veel meer verschillende toonhoogten in een en dezelfde zin. Daarmee is elke zin bijna een heel verhaal waar je niet omheen kunt. We praten bijna alsof we de hoofdrol in een opera spelen. Met alle grootsheid en alle gebaren erbij.

 

7. ik wil iedereen en alles helpen

Iedereen willen we helpen. Echt iedereen. Als we een mens of een dier zien dat ergens moeite mee heeft, kúnnen wij niet anders dan álles laten vallen en helpen.

 

8. ik geef elke persoon die ik ontmoet mijn onverdeelde aandacht

Afleiding bestaat niet als we met je in gesprek zijn; we hebben onverdeeld al onze aandacht voor jou. We vergeten gewoon alles om ons heen. We zijn er hélémaal voor jou. Intens.

 

9. ik praat over ongemakkelijke onderwerpen alsof het doodnormaal is

Denk aan scheiding, doodgaan, ziekten… niets is abnormaal. En we hebben het erover op de meest onverwachte momenten in een gesprek. Omdat wij het heel normaal vinden en niet ongemakkelijk.

 

10. ik kan heel snel van stemming veranderen

De ene dag vertellen we je alles, de volgende dag kunnen we je totaal negeren en hebben we geen zin om met je te praten. We zijn uitgepraat. Alles is al gezegd. Klaar.

 

11. ik ben oprecht en eerlijk over alles wat ik zeg en doe

Alles, maar ook echt álles wat we zeggen menen we vanuit de bodem van onze ziel. Met alles wat we zeggen zijn we zó betrokken, dat we niet anders kúnnen.

 

12. ik ben vaak diep in gedachten verzonken

En dan staren we in de verte. Lang en intens. Iemand die ons dan zo ziet, denkt dat we psychotisch geworden zijn. Zó intens kunnen we in gedachten staren.

 

13. ik wil elke dag de hele dag doorbrengen met mijn beste vrienden

Als we bevriend zijn met iemand willen we ook altijd met diegene optrekken. Altijd met hem of haar praten en samen ‘dingen doen’. We vinden de vriendschap zo mooi en fijn dat we er gewoon ‘meer’ van willen hebben. Altijd. Overal.

 

14. ik voel mij snel emotioneel betrokken bij personages in boeken of films

Intens kijken naar een film; het reclameblok bekijken  alsof we de hoofdpersoon in de film zijn, als alien of als piraat dus. En als we een boek aan het lezen zijn, is dat onze hele wereld; geen plaats meer voor de werkelijkheid van het dagelijkse bestaan.

 

15. ik heb een sterke behoefte aan gesprekken die ergens over gaan

We kunnen het niet hebben over triviale zaken als het weer of de laatste damesmode. Onze gesprekken moeten ergens over gaan; we willen leren, ontdekken en ondervinden. We hebben geen tijd om ‘zomaar te praten over niks’.

 

Nee, dit is geen wetenschappelijk artikel. En deze opsomming is ook niet compleet. En eigenlijk is het ook wel wat (zeer) overdreven gesteld allemaal.

Maar heel eerlijk: het zijn wel karakteristieken waarin ik mijzelf herken. En de mensen in mijn omgeving herkennen dit in mij. En ook heel eerlijk: ik weet dat ik voor de ander soms een beetje té intens kan zijn…

Ben jij ook zo’n intens persoon? Of ken je iemand in je omgeving?

 

Artikel gebaseerd op bron.

 

delen kan alleen door vermenigvuldigen...
  1 Comment On This Topic
  1. Babette
   on sep 27th at 1:53 pm

   Prachtig en herkenbaar. Zelf vind ik het mooi. Echter vind ik het soms jammer dat ik niet veel metgezellen hierin vind. Bedankt voor een stukje opheldering. Ik kreeg zojuist weer een ‘je bent zo intens en assertief’. Ik begrijp dat niet, ik vind dst doodnormaal.


  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *