“Ik word coach!”

“Ik word coach!”

“Weet je, ik volg sinds kort een opleiding tot coach! Leuk hè?” Een uitspraak die ik vaak mag horen. Maar of jij en ik daar blij mee moeten zijn?

laat je opleiden tot coach

Steeds meer coaches en steeds meer coachopleidingen. Ook steeds meer Amerikaanse (vertaalde) seminars over hoe je ‘binnen een jaar € 100.000,- kunt verdienen met coaching’. Mensen opleiden en begeleiden tot het worden van coach is big business geworden. En heel eerlijk? Er zijn er maar weinig die dat écht redden…

Het lijkt allemaal zo makkelijk: je gaat zitten met iemand, praat wat en ‘presto!’, de ander is fantastisch geholpen en betaalt jou daar grof geld voor. Helaas. Zo zit de wereld nog steeds niet in elkaar.

Met persoonlijke een-op-een coaching verdien je heus geen tonnen per jaar, daarvoor zitten er gewoon niet genoeg uren in een dag. Laat dus geld vooral geen motivatie zijn om coach te worden.

coachen kun je niet leren…

Mijn antwoord op die veelgehoorde uitspraak is altijd hetzelfde: “Je bent coach of je bent het niet.” En wat ik daarmee bedoel, is dat je échte coaching niet kunt leren. Coachen kun je al vanuit jezelf of niet. Het enige wat een opleiding kan doen is jou, vanuit je eigen basisvaardigheden, beter maken in het coachen dat jij al lang doet.

De échte coaches zijn al coach voordat ze een opleiding volgen. Zelfs voordat ze erover nadenken om zichzelf zo te gaan noemen. Sterker nog, veel mensen zijn fantastisch als coach maar hebben er nog nooit over nagedacht om er die naam aan te geven.

kan ik coachen?

Elf jaar geleden ben ik gestart als trainer van ondernemingsraden. Tijdens mijn trainersopleiding kwam ik erachter dat ik een groot deel van de tijd helemaal niet bezig was met het ‘trainen’ van de groep; ik was bezig met hoe een groep individuen onderling beter zou kunnen samenwerken.

In een gesprek met een van mijn mede-afgestudeerden besprak ik mijn onzekere vraag: “Zou individuele coaching ook iets voor mij zijn? Want wat ik met die groepen doe, dat is toch eigenlijk groepscoaching?” Binnen twee weken stonden verschillende mensen bij mij op de stoep met exact die vraag: “Coach jij ook individuen? Dan wil ik graag jou als coach.”

wanneer ik begon als coach

Samen met mijn eigen coach (achter elke goede trainer/coach staat een goede coach) onderzocht ik de validiteit van mijn coaching; om erachter te komen dat ik eigenlijk mijn hele leven al aan het coachen ben. De mensen om mij heen noemden het alleen anders.

Iedereen wilde altijd al met mij praten, zijn/haar verhaal kwijt kunnen. Het enige wat ik deed was luisteren. En luisteren. En luisteren. En vooral veel leren over en van de ander. Enkel heel af en toe stelde ik een vraag. Als het gesprek over was, dan kreeg ik steevast het antwoord: “Wat was dat een fijn gesprek, daar had ik nou net behoefte aan. Nu ben ik een stuk verder!”

Heel eerlijk? Ik snapte nooit wat ze bedoelden. Ik had toch alleen maar geluisterd en af en toe een vraag gesteld?

ben jij een coach?

Jij vraagt je af of jij een coach bent? Kijk om je heen en luister goed naar de reacties van mensen als je met ze gesproken hebt. Dát is de beste indicatie. Niet jouw behoefte om die ander te helpen. Niet jouw drang dat de ander het allemaal beter zou kunnen of moeten(!) doen.

Behalve met persoonlijke coaching houd ik mij bezig met het begeleiden en ondersteunen van ondernemingsraden en (management)teams. Ook verzorg ik praktijkbijeenkomsten voor coaches. Ik houd mij graag bezig met de (groeps-)processen, zodat er ruimte ontstaat in je hoofd voor de inhoud. Gewoon omdat ik het leuk vind om anderen zelf te laten leren hoe ze beter om kunnen gaan met de acties en reacties van de mensen in hun omgeving.

Dus jij wilt coach worden? Misschien ben je het al!

delen kan alleen door vermenigvuldigen...
  2 Comments On This Topic
  1. ingeborg van meggelen
   on sep 29th at 9:51 am

   Hi Sander
   Mooi om het zo verwoord te zien, en te herkennen. Ik heb inderdaad ook een opleiding tot coach gevolgd , telefonisch coachen wel te verstaan. En soms gaat me dat heel goed af, en soms ben ik meer met mezelf bezig en kan ik niet het luisteren toepassen zoals jij het hier verwoord. Dat vergt dagelijkse training en oefening, en training en oefening, net als leren fietsen. dank voor het delen !


  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *