het einde van de Ruimte…

Aan alle dingen komt een einde, ook aan mooie dingen. Zo is er nu het einde van ‘de witte ruimte’ zoals coachingstudio de Ruimte door sommigen ook wel genoemd werd.

hoe de Ruimte ooit begon…

In 2007 waren er de eerste plannen: vier jaar na het starten van trainingsbureau CT2 kregen we steeds vaker de vraag of ook persoonlijke coaching mogelijk was.

Op zoek naar de mogelijkheden ontstond steeds meer het beeld van een bijzondere locatie met een unieke inrichting.

Want wie hield er nou rekening met de omgeving of locatie waar een bijeenkomst georganiseerd moest worden? Toch bijna niemand? Terwijl we allemaal helder hadden dat een bijeenkomst met dezelfde mensen en hetzelfde doel een totaal andere uitkomst kon hebben als er een andere locatie gekozen zou worden. Want is het resultaat van een gesprek op kantoor of in het bos of in een slaapkamer of in een café niet telkens anders?

Kortom, hoe konden we een omgeving creëren die altijd bijdraagt aan de kwaliteit en effectiviteit van ‘het gesprek’? Hoe konden we verder gaan dan een paar standaard fauteuiltjes met een salontafeltje in een kantoor? Wat waren de mogelijkheden van positieve beïnvloeding?

bouwen van de Ruimte!

Op zoek naar mogelijkheden attendeerde iemand mij op de ontwikkelingen op Strijp-S: hoe bijzonder het was dat zo’n groot industrieterrein, een verboden stad, omgebouwd ging worden tot de creatieve stad van Eindhoven.

De (ver)bouwplannen in het Klokgebouw op Strijp-S werden steeds uitgesteld. In 2008 was er de mogelijkheid om ‘tijdelijk’ te huren; delen van het Klokgebouw waren beschikbaar zoals Philips het achtergelaten had. Zat er een half systeemplafond in? Dan moest je het daarmee doen.

de eerste locatie van de Ruimte

We gingen aan de slag in een ruimte van circa 75 m2, veel groter dan eerst gedacht voor coachingsgesprekken. Met een plafond op meer dan 3 meter en grote ramen was het er licht en ruim. Om een zo neutraal mogelijke omgeving te creëren, zijn we begonnen met alles wit te maken: witte gordijnen, witte vloer…

Het doel van de Ruimte was om de meest ideale omgeving te maken voor elk soort gesprek. Een plek waar je je altijd een klein beetje ongemakkelijk voelt, maar wel heel veilig. Een ruimte die uitnodigt om te onderzoeken wat je graag wil veranderen… en dat dan ook meteen te doen!

In de hoek stond een kleine kitchenette. Met bij de kraan een grote sticker “geen drinkwater”, want niemand wist hoe Philips de waterleidingen had aangelegd. Net zomin als de elektriciteitsdraden, maar die konden we dan weer wél gebruiken.

de eerste effecten

Al snel bleek dat de gesprekken in de Ruimte anders waren. Langer vooral. Maar ook intenser dan vooraf gedacht. Er waren nog geen woorden aan te geven, maar het werkte!

Ook bijeenkomsten met grotere groepen werkten goed in de Ruimte! Door veel verschillend meubilair juist wel of niet in de Ruimte te plaatsen, ontstonden oneindig veel mogelijkheden.

verhuizing van de Ruimte
Binnen een half jaar werd het ons mogelijk gemaakt om te verhuizen naar een permanente plek in het Klokgebouw. Het grote gebouw van 33.000 m2 werd in etappes verbouwd en de eerste plekken waren klaar.

Gezien de successen toch maar meteen groter gegroeid! Twee werkunits van ieder 90 m2 die kaal werden opgeleverd. We begonnen direct met de grote verbouwing. We maakten een halve etage geschikt voor opslag, bouwden een complete keuken, legden stopcontacten, verlichting en linoleum vloeren aan en schilderden alles wit… en in zes weken was er een transformatie: de Ruimte was geboren!

de Ruimte is bijzonder…

Met een plafondhoogte van 4,5 meter, álles in tinten wit/beige en gordijnen aan alle vier de zijden was het een bijzondere locatie geworden.

Met een onderwijskundige hebben we geprobeerd te achterhalen wat de Ruimte nou zo bijzonder maakt, maar elk onderzoek verstoorde de beleving van de Ruimte waardoor je niet objectief kon meten. Echter, puur op ervaring constateerden we telkens weer dat je in de Ruimte de normale concentratieboog van 45/50 minuten kon verlengen met een factor 3 of 4. Dat je niet moe werd en alle besef van tijd kwijt raakte, maar tegelijkertijd zó geconcentreerd kon zijn dat je veel kon bereiken in een paar uur.

druk, drukker, drukst!

In de afgelopen jaren heeft de Ruimte vele duizenden bezoekers gehad die allemaal de bijzondere effecten van de Ruimte hebben ervaren. Coachingsessies met directeuren en managers die in korte tijd veel bereiken wilden. Startende ondernemers die gefocust raakten op hun doel. Bedrijven die producten testten. Ondernemingsraden die grote stappen zetten. Initiatieven voor veranderingen in de samenleving op basis van sociaal kapitaal. Bedrijven die hun vijf- of tienjarig bestaan vierden.

En dan nog de verschillende projecten tijdens de Dutch Design Week: we hebben verschillende jaren in negen dagen Dutch Design Week meer dan 500 mensen gehad die wij bijzondere ervaringen hebben meegegeven.

en nu is het klaar met de Ruimte

De Ruimte is klaar na jaren van ontwikkelen. Bij de start van de Ruimte was het uniek en enig in z’n soort, maar ondertussen zijn er vergelijkbare initiatieven ontstaan. Wellicht heeft de Ruimte zelfs daar aan bijgedragen; aan het bewustwordingsproces van het effect van de omgeving op ‘het gesprek’.

Tijden veranderen. Er zijn steeds meer bijzondere plekken om een vergadering of een gesprek te te voeren. We gaan daar allemaal bewuster mee om. Stilstand is achteruitgang; het is tijd voor iets nieuws.

het einde van de Ruimte is daar…

Daarom wordt de Ruimte opgeheven. Er zal voor die plek in het Klokgebouw een andere huurder worden gezocht. We gaan afscheid nemen van een mooie tijd samen. Binnenkort zul je niets meer van de Ruimte terug kunnen vinden. Maar we hebben altijd nog onze mooie en onvergetelijke herinneringen.

Ondertussen: wees gerust… er zijn al plannen voor een nieuwe (en bijzondere) locatie voor de trainingen en bijeenkomsten van trainingsbureau CT2. CoachSander gaat zijn creativiteit weer de vrije loop geven voor een nieuw project in Eindhoven. Maar daarover later meer…

 

PS: weet je iemand die in het Klokgebouw de prachtige locatie van de Ruimte als kantoor / trainingsruimte / inspiratie ruimte wil gaan gebruiken? Of die de Ruimte wil overnemen? Laat het mij weten; over alles valt te praten… 🙂

 

 

delen kan alleen door vermenigvuldigen...
  4 Comments On This Topic

  1. […] aan van zijn Ruimte. De zeer bijzondere praktijkruimte in een oud gebouw van Philips, te Eindhoven. Hier valt te lezen wat “de Ruimte” inhoudt, Sander legt dat mooier uit dan ik het […]

  2. John
   on jul 19th at 1:31 pm

   Laat ons verrassen met een nieuwe inspirerende omgeving. Het betekent toch niet het einde van de coachingdgesprekken?

  3. Karin van der Grinten
   on jul 22nd at 1:59 pm

   Jammer Sander! Hou me op de hoogte van je initiatieven, leuk!


  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *