een eigen uitgeverij beginnen: help!

een eigen uitgeverij beginnen: help!

Al een tijd loop ik rond met het idee om een eigen uitgeverij te beginnen. Heb jij tips of ideeën? Kun je helpen of wil je bijdragen? Ik hoor graag van je!

een eigen uitgeverij

Waarom ik nadenk over een eigen uitgeverij, of: het zèlf uitgeven van boeken? Eigenlijk zijn het hele eenvoudige aanleidingen…

– afgelopen najaar ben ik gevraagd om een boek te schrijven over methodieken die ik toepas
– mijn eerste eBook instemming en advies heeft deze week 200 downloads gehaald
– ik heb diverse ideeën voor onderwerpen binnen mijn vakgebied(en)
– er zijn anderen die samen met mij willen schrijven
– schrijven vind ik niet zo heel moeilijk
– en ik heb nu al een geweldig vakinhoudelijk team om mij heen

Dus… waarom zou ik via een uitgever werken? Maar dan heb ik wel hulp nodig.

een eigen uitgeverij: waarom wel, waarom niet?

Een schrijver bij een uitgever mag blij zijn met 10-15% van de omzet. Als schrijver via een uitgever zul je dus zeker niet rijk worden. Bovendien zal een uitgever de inhoud (mee)bepalen, om het ‘goed verkoopbaar’ te maken. Want tenslotte is het de uitgever die de grootste investering zal doen qua geld, terwijl jij investeert in tijd.

Een uitgever weet ‘de weg in boekenland’; dus wat er gedaan moet worden aan acties en promoties om jouw boek in de (virtuele) schappen te krijgen. Dus een uitgever zorgt voor veel gemak en minder zorgen. Als schrijver kan ik mij dan volledig toeleggen op het maken van de ‘perfecte tekst’.

Ik kan het dus niet alleen. Zonder hulp gaat dat niet. Heb jij advies?

zelf schrijven en uitgeven

Als eigen uitgever zal ik zelf moeten gaan regelen. Denk aan ISBN-nummers of aanmelden bij het Centraal Boekhuis, maar ook praktische logistiek als drukken (of printen), verzending en voorraadbeheer. Dus zal ik zelf moeten investeren in tijd èn in geld.

Daarnaast moet ik als schrijver / uitgever zelf de promotie gaan doen. Zorgen dat mensen weten dat ik een boek geschreven heb èn zorgen dat ze het interessant genoeg vinden om te kopen.

Dus zelfs als ik bijna alles zelf ga doen als schrijver / uitgever… dan heb ik toch hulp nodig. Maar ik heb nu al een geweldig team om mij heen: zoals webredacteur Jelle de Bont, schrijver André Driessen, vormgever Marc Camps en Elma Harmans is perfect in tekstcorrectie.

Maar is dat genoeg hulp en ondersteuning? Wat mis ik nog?

wil jij mij helpen?

Veel argumenten voor en tegen. Het grootste argument ‘tegen’ is dat ik het niet alleen kan. Daarom mijn vraag aan jou als lezer van deze blog: heb je tips, heb je adviezen, weet je van goede checklists? Graag lees en hoor ik alle kennis die er hierover te vinden is. Want ik weet nog lang niet alles over ‘uitgeven’.

Kun en, belangrijker nog, wil jij mij helpen?

jouw kennis in een eBook

Alle kennis en ervaring die ik op ga doen, ga ik samenbrengen in een eBook. Ook jouw tips en kennis komen dan, met naam en toenaam, in dat eBook. En dat boek mag jij cadeau geven aan iedereen die je dat gunt. Want het ‘eBook een eigen uitgeverij’ is straks kosteloos te downloaden.

Dus als je tips, adviezen of ideeën hebt, laat ze mij dan hieronder in de comments weten. Of mail mij anders op CoachSander[at]CT2.nl

‘k Hoor graag van je!

 

Reacties via Facebook:

Wie wil / kan mij helpen?

Posted by Sander Vrugt van Keulen on maandag 25 mei 2015

 

 

delen kan alleen door vermenigvuldigen...
  2 Comments On This Topic
  1. Marjan vd Brink
   on mei 25th at 8:17 pm

   Sander, gefeliciteerd met je voornemen! Ik weet weinig van boeken uitgeven. Maar ik ken wel een paar uitgevers – en die laten steeds meer hun uitgeversactiviteiten los. Zelf uitgeven je eigen werk uitgeven, is het devies. En ja, dat ga je dus ook doen. Maar een veel bredere ambitie zou ik nog even in de wachtstand zetten denk ik…
   Wel leuk, dat e-book over uitgeven.

   • CoachSander
    on mei 25th at 8:23 pm

    Dank je Marjan!
    Precies dat is dus ook mijn plan (vooralsnog tenminste), eBooks maken en digitaal verkopen. Hard copy kan dan later, bij voldoende vraag altijd nog. En dan bovendien via Printing on Demand. 🙂


  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *