ik ga dood…

ik ga dood…

…en jij ook. Er is geen ontkomen aan. We gaan allemaal dood. In het leven heb je 2 zekerheden. Geboren worden en doodgaan.Geniet je van het leven in het volle besef dat je dood gaat? En durf je te accepteren dat dit onontkoombare moment wellicht veel te vroeg komt? Als je daarin slaagt, verlos je jezelf van veel belemmeringen die je jezelf oplegt.

Of geloof je in een maatschappij waarin alles maakbaar is. En heb je het gevoel dat we alles naar onze hand kunnen zetten. En lukt het vandaag niet, dan doen we het toch zeker morgen?

En in afwachting daarvan hoor ik je zeggen:
‘Ik mag niet ziek worden en ik wil niet dood gaan’

afgedwaald van onze oorsprong

In de ‘maakbaarheid’ van onze samenleving zijn we steeds verder verwijderd geraakt van de natuur: onze oorsprong. Zo wordt het ons steeds gemakkelijker gemaakt om te ontkennen dat doodgaan bij het dagelijkse leven hoort. Als ons voedsel nog een kop of pootjes heeft, dan willen we het niet eens meer eten. Laat staan dat we ons eten zelf durven te slachten of te oogsten.

En terwijl je met je winkelwagentje door de supermarkt rijdt, hoor ik je denken:
‘Ik mag niet ziek worden en ik wil niet dood gaan’

Het is de kunst om met open ogen te zien dat je leven een begin, een middenstuk en een einde heeft. Je hoeft niet langer te leven om meer van het leven te genieten. Leef alsof vandaag je laatste dag is. Zo leef je pas écht intens: midden in het heden!

sciencefiction wordt werkelijkheid

Talloze mogelijkheden om alles om ons heen te veranderen én aan te passen, liggen binnen handbereik. Nieuwe uitvindingen spiegelen ons dat voor. De sciencefiction in Star Trek is grotendeels werkelijkheid geworden. Daarom geloven we ook hartstochtelijk dat alles aan te passen is. We zetten alle denkbare middelen in om ons lichaam naadloos aan te laten sluiten op ons leven. Intussen ontkennen we gewoonweg onze dood. Daarmee verandert er uiteindelijk nog niets.

Nog steeds worden mensen ziek en nog steeds gaan mensen dood. Natuurlijk zijn artsen en doktoren in staat om meer ziektes te genezen. En vooral in de Westerse maatschappij worden mensen ouder. Maar niet alle ziektes zijn te te genezen. En vroeger of later: uiteindelijk gaan we toch dood. En terwijl je dit leest, hoor ik je denken:

‘Ik mag niet ziek worden en ik wil niet dood gaan’

Ziek zijn is geen keuze. Net zo min als doodgaan. Het gaat gewoon gebeuren. Dat staat 100% vast. Ziek worden en uiteindelijk doodgaan is onvermijdelijk. Het blijft onvoorspelbaar hoe vaak of hoe lang je ziek zult zijn. En je weet ook niet hoe snel je einde nadert. Laat je je overvallen door ziekte of dood? Of accepteer je gewoon dat het zal gebeuren?

doodgaan: abnormaal of doodgewoon?

Doodgaan past niet meer in onze maatschappij. Het is bijna alsof het niet ‘hoort’. Je moet blijven leven en je moet gezond zijn. En als dat niet zo is, dan valt onze ‘gemaakte’ samenleving in elkaar. Ziek zijn is een ramp en doodgaan mag gewoonweg niet. Doodgaan is doodgewoon. Maak je het uitzonderlijk, dan wordt doodgaan ongewoon.

Volgens onze huidige normen is ongezond zijn niet de standaard. Terwijl eigenlijk iedereen in meer of mindere mate ‘ziek’ is en dus niet gezond. Liever spiegelen we ons aan al die media-uitingen die ons voorhouden dat ‘gezond zijn’ het ideaalplaatje is dus ook nagestreefd moet worden. Het liefste willen we net als rolmodellen een sixpack of maatje 36 hebben. En het is de normaalste zaak van de wereld om ons huis als een showroom in te richten. En terwijl je tv kijkt of door een magazine bladert, hoor ik je denken:
Ik mag niet ziek worden en ik wil niet dood gaan

dus: ik ga dood en jij ook

Ik houd er al heel mijn leven rekening mee dat ik overmorgen dood kan zijn. Omdat ik vaak ziek ben geweest en nooit meer beter zal worden. Omdat ik weet dat ik best 110 kan worden. Maar vooral omdat ik zoveel mensen om mij heen zie lijden onder de vrees om ziek(er) te worden of dood te gaan.

Als je kunt leven met de zekerheden van dood en ziekte, dan zal dat net zo gewoon zijn als verhuizen, gezinsuitbreiding of de eerste schooldag. Uiteraard is ziek zijn nog steeds ontzettend vervelend. En als het even kan, wil je zo snel mogelijk weer beter worden. Toch is de kans veel groter dat het je overkomt en dat het blijvend is.

dood gaan we toch, dus vier het leven!

Kun jij leven met de gedachte dat je doodgaat? Dan voorspel ik je dat je meer van het leven gaat genieten. Veel meer dan wanneer je denkt dat je het eeuwige leven hebt en nooit ziek zult worden.

Leef vandaag alsof het je laatste dag is!

voetnoot: de afbeelding bij dit artikel is ontleend aan het Mexicaanse ‘Dia de los Muertos’; het feest van de doden.

Lees de reacties op Facebook op deze blogpost (klik onder de foto op comments of het kleine tekstballonnetje):

 

delen kan alleen door vermenigvuldigen...

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *