een lezing over coaching??

een lezing over coaching??

‘Je naam werd genoemd tijdens de redactievergadering; zou je een lezing willen geven op onze congressen?’ De vraag overviel mij. Een coach vragen om een monoloog te houden over z’n werk?Als coach ben ik meer van de dialoog, de samenspraak, het luisteren. Kan ik, sterker nog, wil ik wel een monoloog? De redacteur bleef aandringen in diverse mails en telefoontjes. Uiteindelijk op één voorwaarde toch ‘ja’ gezegd: als ik het maar wel interactief mocht maken.

wat & hoe?

Maar wat zou ik dan moeten gaan vertellen over oplossingsgericht coachen? Ik doe gewoon mijn werk als coach. En hoe zou ik dat moeten / willen gaan doen in 45 minuten binnen de grenzen van een collegezaal met meer dan 50 mensen?

Uiteraard heb ik wel vaker voor grote groepen gestaan, maar niet om over mijn werk te vertellen. Niet om een ‘lezing’ te geven…

Het heeft mij aardig wat uren nadenken en bedenken gekost. Daarbij moet ik dan wel vertellen dat ik dat ‘nadenken’ vooral niet bewust doe; liever nog als ik met andere zaken bezig ben. Zoals tijdens het autorijden, douchen, de krant lezen of tijdens het TV kijken. En dan vallen ineens puzzelstukjes in elkaar.

presentatie maken

Een groot publiek betekent ook een grote diversiteit aan leerstijlen. Zoals beelddenkers, luisteraars, doeners. Dus voor de beelddenkers toch maar een eenvoudige presentatie gemaakt; weinig tekst en veel grote plaatjes. Daar omheen voor de luisteraars mijn verhaal uit de praktijk. En voor de doeners? Ik stel vragen aan mijn publiek. Veel vragen.

inhoud

Tijdens het maken van de presentatie was ik voor het eerst aan het opschrijven wát ik nu doe tijdens coachingsessies. Droogkoken. Minder woorden. Nog simpeler maken. De essentie van 10 jaar werken als coach. En tegelijkertijd wetend dat ik op elke inhoudelijke vraag ook antwoord kan geven; omdat het gaat over wat ik doe. Al jaren.

humor

Alles wat ik doe, doe ik alleen maar omdat ik het leuk vind. (En als ik het niet leuk vind zoek ik iemand die dat wel leuk vindt.) En dus doe ik veel zaken met humor. Ook in d presentatie dus. Zoals een immense afbeelding van een rol duct tape. 🙂

de essentie

Uiteindelijk is de essentie van mijn verhaal verwoord in 3 vragen. En die vragen leg ik uit en geef ik context. En ik stel vragen aan de zaal. Veel vragen*.

de eerste keer…

De eerste lezing was bij De Haagse Hogeschool en ik reeg meer dan 85 mensen in ‘mijn’ collegezaal. Mensenkinderen wat een boel mensen die naar mij kwamen luisteren!

Na de 5e slide moesten ze lachen. Nog geen 4 minuten na de start en nog eens 5 slides verder stelde ik de eerste 3 vragen. En ik kreeg antwoorden. Bij de 10de slide kwamen de vragen uit de zaal en begon het gesprek waar ik zo van houd… en het bleef een gesprek tot de tijd om was! Ik was blij. De groep was blij. Het was mooi.

de tweede keer…

Afgelopen maandag liep ik het hoofdgebouw van Windesheim binnen (Hogeschool Zwolle). ‘We hebben de zalen veranderd; je lezing is nu in het auditorium.’ *slik* ‘Ja, de evaluaties van je deelnemers in Den Haag waren zo lovend!’

In de documentatie had ik al gezien dat er 350 zitplaatsen waren in het auditorium. “Gaat het daar nog wel lukken om interactief te zijn met de zaal?” was de enige vraag die ik bedacht te stellen.

De zaal was uiteindelijk goed vol met 250 mensen. En ja, het lukte om vragen te stellen en antwoorden te krijgen. En ja, vanuit de zaal kwamen ook steeds meer vragen. Met een buzz ging ik van het toneel. Ik  was de laatste spreker van die dag; ze lachten en applaudisseerden!

kortom: een lezing over coaching is leuk!

Eerst dacht ik ‘waarom?’ en niet veel later ‘hoe?’. Uiteindelijk zag ik het als een uitdaging. De uitdaging om grenzen te verleggen en te ontdekken. En de ontdekking is dat ik het leuk vind! Je kunt lezen en horen hoe je iets kunt gaan doen, maar het zélf doen is het allerleukste!

 

Een lezing over coaching kan dus wél… Als het  maar een interactieve lezing is. Tenminste, dat is mijn mening. En nu dus ook mijn ervaring. Sterker nog: Dit is zó  leuk om te doen; volgens mij is het niet de laatste keer… 😉

 

 

nog meer!

In totaal heb ik 4 interactieve lezingen gegeven over oplossingsgericht coachen. Behalve op de Haagse Hogeschool en Windesheim, ook op de Fontys Hogescholen in Eindhoven en de Hogeschool Utrecht. Dit alles voor een congresserie voor Intern Begeleiders georganiseerd door Uitgeverij Instondo.

Kerstcadeau: training inleiding oplossingsgericht coachen

Enkele malen per jaar geef ik een trainingsdag oplossingsgericht coachen; een praktische dag als inleiding op de technieken om zelf mee aan de slag te gaan. Maar ik heb een Kerstcadeau voor jou! Meld je tussen nu en Kerstmis aan en je kunt deelnemen voor €200 in plaats van €275 p.p.! Meer informatie en aanmelden vind je hier.

 

Van het congres in Utrecht is een korte sfeerimpressie gemaakt; vanaf 1:45 ben ik heel even in beeld… 🙂* Weten welke vragen ik stel tijdens deze interactieve lezing? Ik kom ze graag stellen bij een lezing bij jouw vereniging, netwerkclub of bijeenkomst. Maar hou er rekening mee dat ik aanhanger ben van NooitMeerGratis… 😉

delen kan alleen door vermenigvuldigen...
  2 Comments On This Topic
  1. Trea
   on nov 7th at 1:42 pm

   En ik maar denken dat je het vaker deed. Zo vergist een mens zich dus ook positief. Genoten van je praktische, dynamische presentatie.


  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *