Ik stop : #SanderZwijgt langer

Ik stop : #SanderZwijgt langer

Geen zin meer in druk bezig zijn. Los zijn van alle verplichtingen. Geen gesprekken met andere mensen. Ik stop ermee! 10 dagen de focus op mijzelf…

druk

De afgelopen maanden was het heel druk. Drukker dan ooit tevoren (dat wil zeggen het drukste voorjaar in het 10-jarig bestaan van mijn bedrijf…). Meer trainingsdagen per week dan ik eigenlijk zou willen. En dan ook nog allerlei zaken daar omheen die belangrijk zijn voor de voortgang van zaken.

Daarom ga ik nu stoppen, want op deze manier doorgaan is niet leuk. Meer ook omdat ik mij dát juist altijd heb voorgenomen: “Ik doe alleen maar dingen die ik leuk vind!”

Ik heb behoefte aan rust. De agenda gaat dicht en alles wat met klanten te maken heeft moet even een paar weken wachten. Er komt een zomerstop.

retraite

Veel van mijn bloglezers en twittervolgers weten dat ik twee jaar op rij #SanderZwijgt heb gedaan. Helemaal alleen een week in een klein huisje in de natuur of gewoon thuis alles uitgezet en gestopt. Geen social media, geen computer en geen telefoon. Gewoon alleen met mijzelf zijn. Alleen ga ik deze keer een stap verder. Best wel veel stappen verder zelfs.

Even leek het dit jaar niet te gaan lukken. Daar was ik eerst best wel teleurgesteld over. Maar een tweede kans bleek tóch mogelijk. Ik ga er vanaf zondag voor tien dagen helemaal tussenuit…

Vipassana; helder inzicht, de dingen zien zoals ze werkelijk zijn

10 dagen in retraite. Elke dag 10 uur mediteren. Niet praten. Geen muziek. Niet schrijven of lezen. Geen afleidingen. En dat alles volgens een strak programma elke dag van 04:30 tot 21:00u. Dát is wat ik ga doen.

Vipassana is een meditatietechniek die 2500 jaar geleden herontdekt en onderwezen is door Gautama de Boeddha. Een techniek die in Birma in zijn oorspronkelijke en pure vorm bewaard is gebleven en losstaat van iedere vorm van religie.

“Een proces van zelfobservatie met als doel de geest tot in de diepste lagen te zuiveren van negativiteit en onzuiverheden als woede, haat, hebzucht en angst. Een 10-daagse cursus die een mentale training vormt met een diepgaande waarde voor het dagelijks leven.”

‘edele stilte’

Nu al kan ik verlangen naar de ‘edele stilte’ die van alle studenten gevraagd wordt. Vanaf het begin van de cursus totdat deze in de ochtend van de laatste volledige dag wordt opgeheven. ‘Edele stilte’ houdt in: stilte van lichaam, spraak en geest. Iedere vorm van communicatie met medestudenten, inclusief gebarentaal, briefjes enz. is verboden.

even alleen met mijzelf

Dus écht helemaal alleen en gefocust op alles wat er in mij en met mij gebeurt. Aantekeningen mag zelfs niet…

waarom?

Omdat ik last heb van zaken uit het verleden. Omdat ik graag los wil laten. Omdat ik sommige dingen anders wil. Omdat ik wil weten wat nu écht belangrijk is. Omdat het tijd is… Daarom stop ik met alles waar ik tot nu toe mee bezig was. Wat ik straks weer oppak, dat weet ik nog niet.

 

Vanaf aanstaande zondag ben ik dus tien dagen ‘weg’. ‘k Zie je graag aan ‘de andere kant’. 🙂

delen kan alleen door vermenigvuldigen...
  2 Comments On This Topic
  1. Bauke Wijnia
   on jul 27th at 7:17 pm

   Veel succes. Ik weet van mezelf dat ik zoiets nú (nog) niet zou kunnen. Ik kan (en wil?) nu nog helemaal niet uit de rat race stappen; de stilte zou ook wel eens te confronterend kunnen zijn. Respect voor degenen die dit kunnen en ook gewoon doen!


  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *