Gezondheidsraad wil dat arts niet alles vertelt

Gezondheidsraad wil dat arts niet alles vertelt

Wat als bij een medisch onderzoek andere zaken aan het licht komen? De Gezondheidsraad vindt dat de arts dat niet aan de patiënt moet vertellen… en jij?

nevenbevindingen

Met medische onderzoeken kan steeds meer. Zo kan er iets gevonden worden waar de arts niet op zoek naar was. Maar wat als bij het onderzoek naar jouw buikklachten de CT-scan verdachte vlekken op je longen laat zien? De Gezondheidsraad wil dat de medische wereld gaat nadenken hoe daar mee om te gaan.

niet vertellen

Ze stellen in hun advies aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat áls er onverwachte bevindingen zijn die niet verholpen kunnen worden… dat de patiënt maar niet te vertellen. Het ‘weten’ of de ‘onzekerheid’ is, volgens de Gezondheidsraad, té belastend voor de patiënt.

recht op ‘niet-weten’ volgens Gezondheidsraad…

Zo noemt de Gezondheidsraad dat. Iedereen heeft recht op ‘niet weten’. Maar zou je het de patiënt niet beter eerst zelf vragen voordat je onderzoeken gaat doen? Want ook dát is toch het recht van de patiënt?

wat denk jij?

‘k Ben benieuwd naar jouw mening…

 

online poll by Opinion Stage

 

 

delen kan alleen door vermenigvuldigen...
  1 Comment On This Topic
  1. Sanne
   on mei 9th at 8:58 am

   Het zou toch te zot voor woorden zijn dat artsen “bepalen” wat we weten, zeker als het om niet te verhelpen zaken gaat. Wat als het dusdanig is dat je (bv) je familie en vrienden van ver nog eenmaal wil zien. Dat zou je dan onthouden worden?
   Wie maakte hen God? Totale waanzin!
   Dat er zelf voor kiest om zulke zaken niet te willen weten is wmb ook niet persee de juiste aanpak. Want je zult toch zorg moeten krijgen, al is het thuiszorg, maar je kunt toch niet wegkwijnen tot het lichtje uitgaat?
   Het zal per situatie net wat anders zijn maar ik weet uit ervaring dat als het er op aankomt de artsen of verpleging echt melden als het heel kritiek is. Afscheid nemen doe je maar 1 keer, als je dat überhaupt al gegeven is.


  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *