creëer een netwerk en verander de wereld: in 5 simpele stappen!

Deze video legt je in minder dan 3 minuten uit hoe je in vijf eenvoudige stappen een netwerk creëert…

1. begin als de leider met iets dat makkelijk te volgen is

Het gaat om leiderschap bij het starten van een netwerk. Een leider moet de moed hebben om boven het maaiveld uit te steken en iets bijzonders te doen… met het risico dat anderen het belachelijk vinden. Maar het belangrijkste is dat wát hij doet heel makkelijk te volgen is…

2a. de eerste volger: laat zien dat volgen makkelijk is!

En wat de leider dan doet…? Die beschouwt die eerste volger als een gelijke; want de goede leider weet dat het niet om de leider gaat, maar om de volgers!

2b. de eerste volger: toont moed

Net als de leider loopt de eerste volger het risico dat hij uitgelachen wordt. Maar hij laat, net als de leider zien, hoe leuk het is om te doen wat zij samen doen.

Die eerste volger is, op zijn manier, ook een leider. Hij verandert de leider van een ‘eenzame gek’ in iemand die het waard is om te volgen.

3. de tweede volger maakt het verschil

Met de tweede volger erbij heb je een groep gecreëerd. Zorg dat de omgeving ook ziet dat het een groep geworden is en niet alleen maar een leider met twee volgers. Daarin zit het verschil. Samen maak je het verschil!

4. het hek van de dam; meer mensen gaan volgen

Volgers zorgen voor meer volgers. Onthoud dat goed! Het ligt niet aan wat je als leider doet, maar dat er mensen zijn die doen wat de leider doet. De volgers zorgen ervoor dat anderen het gevoel krijgt ‘erbij te willen horen’.

5. en dan ineens: je bent een beweging!

Hoe meer mensen volgen, hoe minder risicovol het is om mee te gaan doen. De mensen die eerst nog hun bedenkingen hadden, gaan nu meedoen. Het risico om belachelijk gevonden te worden is nu minimaal, want ze sluiten zich aan bij een groep! Sterker nog… aansluiten bij de groep is veiliger dan toekijken; iedereen wil meedoen.

Leiderschap maakt niet het verschil; de eerste volger maakt het verschil.

Ben jij die moedige eerste volger?

 

nog meer video’s om je mindset te veranderen

Deze (en de andere video’s) wil ik wel eens in mijn trainingen gebruiken. Gewoon omdat ze van toepassing zijn of een andere minste geven. Neem ook eens een kijkje bij CoachSander.nl > video voor meer illustrerende video’s.

delen kan alleen door vermenigvuldigen...

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *