UAEX: Undivided Attention EXperience tijdens DDW 2012

Na maanden van voorbereidingen is sinds afgelopen zaterdag ons speciaal ontworpen UAEX – zitmeubel te bewonderen tijdens de Dutch Design Week in de Ruimte van het Klokgebouw. Nu al hebben meer dan 150 mensen plaatsgenomen en hun zeer bijzondere resultaten met ons gedeeld…

Hoe geweldig is dat; alle ideeën en concepten, door Ria Kerstens en mij bedacht, komen tot een uitstekend ontvangen resultaat… We hebben een meubel ontworpen dat niet uitnodigt om te praten, niet uitnodigt om te bewegen en niet uitnodigt om elkaar aan te raken. Het enige wat nog overblijft is elkaar aankijken… En elkaar zo 100% onverdeelde aandacht te geven… En dat is een prachtige ervaring!

Ons meubel is geïnspireerd op het performance art project van Marina Abramovitch, The Artist is Present. Dat trok in 2010 zeer veel publiek in het MoMa in New York. We krijgen dan ook van diverse mensen terug dat ons meubel, of de intenties daarvan, een relatie daarmee heeft. Dat klopt dus!

De onverdeelde aandacht die we geven (en ontvangen) is voor sommigen moeilijk te aanvaarden. Met namejongeren kunnen er heel erg lacherig van worden. En ook mensen met een van oorsprong niet Nederlandse achtergrond merken de culturele verschillen. Hoewel aan de andere kant de kinderen het juist heel erg leuk en spannend tegelijk vinden.

De ene bezoeker vlucht (letterlijk!) binnen enkele seconden de ruimte uit, de ander blijft met veel gemak 40 minuten zitten. Prachtige verschillen! Maar met vrijwel iedereen maak je daadwerkelijk contact; zonder woorden of gebaren leer je elkaar wel degelijk kennen. Op een onbevooroordeelde manier… En dat is toch wel heel bijzonder…

Van iedere bezoeker wordt een foto gemaakt door Bart Teunis (terwijl hij/zij in het meubel zit) en wordt hem of haar gevraagd om een reactie; en die zijn heel erg mooi. Binnenkort zullen we een bloemlezing plaatsen op de website UAEX.nl. Met die resultaten kunnen we verder op onderzoek uit; het is hard op weg om een sociaal onderzoek te gaan worden… Niet helemaal onze vooropgezette bedoeling, maar wel mooi…

Eergisteren zijn er opnamen gemaakt in de Ruimte van onze meubel en de achtergronden; dus als je het meubel wilt bekijken, kijk dan even die 3 minuten naar dit filmpje:

 

Je bent de gehele Dutch Design Week welkom om plaats te nemen in het UAEX-zitmeubel; we zijn tot en met zondag elke dag open van 11:00u. tot 18:00u. De routebeschrijving vind je hier.

Wil je meer lezen over de ervaringen met UAEX? Lees dan de onderstaande prachtige blogposts:

Doodeng dat UAEX! – door Ria Kerstens
De 1ste dag: wat een mooie ervaringen – door CoachSander
Kijken met aandacht – door Ilse Meelberghs
Door je ogen je hart laten zien… – door Ria Kerstens

 

En wat we nog meer gaan doen met dit project? Dat weten we nog niet. Waarschijnlijk komt er wel een boek met foto’s en ervaringen. Maar verder? De toekomst zal het leren. En de reacties en de ervaringen van de bezoekers. 🙂

 

 

delen kan alleen door vermenigvuldigen...

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *