voorbeeldbrieven ondernemingsraad en bestuurder

voorbeeldbrieven ondernemingsraad en bestuurder

Een vaak gehoorde vraag van ondernemingsraden: wat moet er nou in de brief staan met een adviesaanvraag of instemmingsaanvraag? Daarom, met vele collega’s samen, een viertal voorbeeldbrieven gemaakt. “Hoezo 4 brieven?” hoor ik je vragen… Jazeker, waarom alleen de voorbeeldbrieven voor de OR, maar niet ook de voorbeeldbrieven voor de bestuurder?

Voor wie niet helemaal thuis is in de werking van ondernemingsraden: als ondernemingsraad heb je het recht op het geven van advies over bepaalde zaken die de organisatie aangaan en instemming over beleid dat over de medewerkers gaat. Dat alles op basis van de Wet op de Ondernemingsraden, daarom is het van belang dat de correspondentie tussen ondernemingsraad en directie juridisch juist is…

En daar zit ‘m vaak de kneep; als ondernemingsraadlid ben je gekozen, het is niet je vak. Je wordt wel geacht veel te weten en ‘juist’ te doen. Om ondernemingsraden daarin te helpen zijn er adviseurs, trainers en consultants gespecialiseerd in deze zaken. En daar ben ik er een van.

Het gaat om 4 voorbeeldbrieven: de brief die de bestuurder zou moeten sturen en de brief die de ondernemingsraad als antwoord geeft. En dat dan dus twee keer!

In de brieven worden de juridische vereisten duidelijk aangegeven en zijn ook uitgebreide tips gegeven die vele OR-trainers in de praktijk tegen zijn gekomen. De brieven zijn juridisch getoetst door Marc Konings van Van de Voort Advocaten | Mediators en mede tot stand gekomen in samenwerking met mijn collega’s van o.a. GITP.

Wil je de voorbeeldbrieven ontvangen? Vul dan onderstaand formulier in en je ontvangt ze per mail! 🙂

 


UPDATE 1 mei 2015

Na  3,5 jaar zijn er inmiddels zoveel updates geweest dat ik die gebundeld heb in een eBook… In mei 2015 is de eerste druk van het ‘eBook instemming en advies’ officieel gepubliceerd. Je kunt het eBook kosteloos downloaden via de site van CT², creative thinking coaching training.

download hier de meest recente uitgave
eBook instemming en advies!

eBook instemming en advies 2015 - CoachSander.nl

 

delen kan alleen door vermenigvuldigen...
  18 Comments On This Topic
  1. Servaas
   on nov 10th at 11:39 pm

   Wat ontzettend raar dat er nog 0 reacties zijn op dit initiatief van je. Ik ben benieuwd of er nog ‘verbeteringen’ aan te brengen zijn. Hoop dat de brieven zo goed zijn dat ze ’n standaard in OR-werk gaan worden. Zou maar zo kunnen. Dan kan medezeggenschap verder over de echte inhoud gaan.
   Goed initiatief.

   • CoachSander
    on nov 14th at 10:35 am

    Dank je voor het compliment; ja, het zou eigenlijk nu eens over de inhoud moeten gaan…
    Overigens: dat niemand heeft een comment achter gelaten, dat is waar… Maar in het formulier is al door velen hun gegevens achtergelaten! Voornamelijk andere professionals overigens…. ;-))

  2. Paul Goote
   on jan 29th at 10:59 pm

   Erg leuk initiatief. Ben benieuwd naar de brieven. Ben zelf 15 jaar OR lid geweest waarvan 10 jaar voorzitter en o.a. (mede)oprichter van een OR Platform Rotterdam.
   Een goede advies- of instemmingsbrief die de gehele lading dekt is van essentieel belang. Voor veel OR’en is het voorwerk prima verzorgt maar ontbreekt de dekkende afronding. Ik ben al een tijdje bezig om een goed format te ontwikkelen en nu kom ik dit tegen……
   Waarom het wiel uitvinden! Dus erg benieuwd en wanneer ik echt waardevolle aanvullingen heb kom ik daar zeker mee. Anders heb ik nog andere modules (visie/missie) waar ik wellicht mensen blij mee kan maken!

  3. Albert-Jan Janssen
   on apr 16th at 11:46 am

   Ik heb me zojuist aaangemeld aangezien ik al 16 jaar OR lid ben maar nu secretaris ben geworden. Ben benieuwd naar de voorbeeld brieven maar was op zoek naar info over.
   Wat moet er juridisch perse brief en wat kan er juridisch per mail?

  4. Alice Teekman
   on mei 13th at 7:39 pm

   Beste,

   Communiceren met onze bestuurder is vrij moeilijk. Steeds moeten wij hem aan herinneren dat hij advies of instemming had moeten vragen. Nu moeten we weer een brief schrijven dat hij advies had moeten vragen. Maar hoe doe je dat. Ik zou graag jullie voorbeeldbrieven willen ontvangen.
   Alvast bedankt!
   Gr. Alice

  5. Clim
   on sep 28th at 2:05 am

   Graag ontvang ik de voorbeeldbrieven

  6. Gera Klinge
   on okt 5th at 1:46 pm

   Ik zou heel graag de voorbeeldbrieven willen ontvangen, omdat wij een instemmingsverzoek moeten beantwoorden

  7. Ingrid Fellinga
   on nov 4th at 11:29 am

   Wat een goed initiatief! Ik zie de brieven graag tegemoet!

  8. Oekje Kooi
   on dec 19th at 5:07 pm

   Ik zou graag gebruik maken van uw voorbeeldbrieven

   • CoachSander
    on feb 17th at 12:02 pm

    Beste Oekje, sorry dat ik je reactie nu pas zie; een foutje in de software… Alle eBooks voor de ondernemingsraad kun je hier vinden en direct downloaden!
    http://ct2.nl/ebooks-ondernemingsraad/

    En mochten er vragen zijn; ons mailadres staat vermeld in het eBook en je hebt dan binnen twee werkdagen antwoord.

    Groet,
    CoachSander

   • Ellen
    on mrt 22nd at 11:16 pm

    Graag maak ik gebruik van uw voorbeeldbrieven.

  9. Corrie Reijnhout
   on mrt 28th at 4:00 pm

   Graag ontvang ik de 4 voorbeeldbrieven adviesaanvraag OR

  10. Corrie Reijnhout
   on mrt 28th at 4:03 pm

   Graag ontvang ik de voorbeeldbrieven instemmingsaanvraag OR


  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *