3D printers. En de gevolgen

De laatste tijd wordt ik telkens met mijn neus geduwd op de toekomst. Daar waar ik dan nog hoog zelden wordt geconfronteerd met verleden (zie vorige blog), zie ik telkens in allerlei uitingen de toekomst weergegeven.

Zoals enige tijd geleden een artikel in het tijdschrift/website Bright over 3D printers.

Waarschijnlijk ken je dergelijke printers al van documentaires op TV: het zijn printers die, nu nog alleen in kunststof, voorwerpen kunnen ‘printen’. Met de computer geef je een voorwerp ‘vorm’ en de printer ‘maakt’ het dan driedimensionaal voor je.

Dergelijke printers worden nu al op grote schaal gebruikt op designafdelingen van bedrijven om prototypen te maken.

Denk eens hoe handig het zou zijn als je een dergelijke printer thuis hebt staan. Dat kapotte wieltje van je koffer, die niet meer gemaakt wordt, kun je nu zo zelf maken en monteren… Je koopt zo’n 3D printer nu al voor zo’n 5000 euro.

Die toekomst van zelf voorwerpen maken is niet ver weg, nog even en 3D printers kunnen ‘printen’ in meerdere materialen. Sterker: wat te denken van 3D printers die 3D printers kunnen maken!

In eerste instantie hoeven die goedkope producten uit verre landen niet meer naar ons toe te worden getransporteerd. Ook gaan we minder weggooien: als iets incompleet is of stuk dan maken we het gewoon zelf na. Origineel vormgegeven voorwerpen, zoals die mok met een apart oor of zo’n leuke modieuze kandelaar, die maak je gewoon zelf. En als je een voorwerp niet zelf zou kunnen namaken dan zijn er ontwerpers die hun eigen ontwerpen op internet zetten. Even downloaden en je hebt kort daarna dat voorwerp ook zelf bij je thuis zijn.

Wellicht dat er in eerste instantie een soort van winkels zullen komen waar je dergelijke zaken kunt ‘laten’ maken. Er bestaat al een internetfirma waar je jouw 3D ontwerpen kunt uploaden die ze vervolgens voor je ‘printen’ en naar je opsturen. Maar aangezien alle apparaten die met computers te maken hebben steeds goedkoper worden, zal een dergelijke printer op korte termijn zeker bij veel mensen thuis staan.

Als dat bewaarheid wordt heeft dat grote gevolgen voor onze productiemaatschappij. Alleen zeer bijzondere voorwerpen zullen nog uit een fabriek komen en via een logistiek systeem naar ons als consument. Daarnaast gaat die consument natuurlijk de behoefte krijgen aan ruwe grondstoffen voor de printer.

Wat de gevolgen zijn voor de logistieke bedrijven? Voor de afvalverwerking? En hoe zal dat dan gaan met winkels? Zijn er dan alleen nog winkels voor kleren?

Hiermee staan grote veranderingen op stapel voor ons allemaal…

delen kan alleen door vermenigvuldigen...

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *