Alleen die dingen doen die leuk zijn.

Alleen die dingen doen die leuk zijn.

Alweer enige jaren geleden heb ik met veel plezier, naast een fulltime baan, een post-HBO opleiding gedaan. Die opleiding deed ik omdat ik een andere richting op wilde met mijn leven en dacht dat onder meer op die wijze te bereiken.

De opleiding begin zoals zovele met een voorstel rondje. Een van de vragen die je te beantwoorden kreeg was ‘waarom doe je deze opleiding?’. Toen ik aan de beurt was hoorde ik mijzelf zeggen: ‘omdat ik alleen maar dingen wil doen die ik leuk vind’.

Zelf moest ik er op dat moment nogal van schrikken. Nu was het weliswaar zo dat ik op dat moment net een paar jaar getrouwd was en in een huis woonde waar wij het beiden naar onze zin hadden; alleen mijn werk zat mij niet meer lekker.

Maar moest het nou leuk zijn / worden?

Pas later werd mij de invulling van die uitspraak duidelijker; ten slotte moest ik iets met een dergelijke uitspraak die mij zo spontaan ontsnapte, dat was niet voor niets zomaar gebeurd.

Dat wat ik wilde doen zou dichter bij mij moeten liggen, dichter bij wie ik werkelijk was.

Sindsdien hou ik mij redelijk strikt aan mijn uitspraak. Als ik het niet echt leuk vind dan is het niet iets voor mij. Op dat moment heb ik dan een keuze: of ik doe het gewoon niet of vraag het een ander te doen.

Al zelfstandig ondernemer is dat natuurlijk een stuk eenvoudiger. Het bijhouden van een administratie vind ik bij voorbeeld geen leuk werk. Dus huur ik een accountant in die dat goed kan omdat hij cijfertjes juist weer heel erg leuk vindt. Bovendien, omdat hij het wel leuk vindt, is hij er veel sneller mee klaar dan ik. Om nog maar te zwijgen van de manieren waarop je het jezelf moeilijk maakt om niet-leuke dingen (alsmaar!) uit te stellen.

Nu ik de bovenstaande stelling enige jaren hanteer moet ik zeggen dat het mij uitstekend bevalt. De valkuil zit er natuurlijk nog steeds. Regelmatig ben ik al enige tijd met iets bezig om er vervolgens achter te komen dat ik het niet leuk vind. Maar tegenwoordig reageer ik daar zeer snel en adequaat op. Ik zoek meteen een ander oplossing.

En zo doe ik alleen de dingen die ik leuk vind.

delen kan alleen door vermenigvuldigen...

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *